Biobased polycarbonaat als duurzaam alternatief

Artikel delen

Als importeur en distributeur van kunststof vlakke-, golf- en profielplaten voor dak, wand en gevel, voelt Atlas Acomfa zich verantwoordelijk voor verduurzaming. “Vanuit de mogelijkheden die we hebben, willen we in 2025 alleen nog gerecycled verpakkingsmateriaal gebruiken”, zegt algemeen directeur Corné Hulsebosch. En inmiddels brengt Atlas Acomfa ook biobased polycarbonaat golfplaten op de markt. “Duurzaam en met dezelfde technische eigenschappen als standaard polycarbonaat.”

Biobased polycarbonaat golfplaten

De Atlas Biobase polycarbonaat golfplaat is ontwikkeld door een van de vier fabrikanten waarvoor Atlas Acomfa importeur en distributeur is. “Een producent die continu innoveert en zoekt naar mogelijkheden om duurzaam te vernieuwen. Belangrijke eigenschap van biobased polycarbonaat is dat het, in tegenstelling tot traditioneel polycarbonaat, niet afhankelijk is van fossiele grondstoffen. Het materiaal bestaat door middel van het massabalans principe uit meer dan 70% hernieuwbare biologische bronnen, zoals plantaardige oliën, voedselresidu en biomassa.”

Actieve bijdrage leveren

Daarmee levert het volgens de importeur en distributeur uit Noordwijkerhout een bijdrage aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. “Belangrijk omdat we daarmee ook onze klanten in de bouw, agrarische sector en technische industrie de mogelijkheid bieden om daar een actieve bijdrage aan te leveren.”

Hulsebosch merkt dat er vanuit de verschillende markten ook steeds meer vraag komt naar duurzame alternatieven. Binnen verschillende andere productgroepen wordt in de bouwgroothandels al biobased of gerecycled assortiment aangeboden. Isolatiemateriaal bijvoorbeeld. “BMN is de eerste bouwmaterialenhandel in Nederland die onze biobased polycarbonaat golfplaten in de vestigingen heeft liggen. Een mooie samenwerking, die toont dat er vertrouwen is in deze duurzame oplossing.”

Vertrouwen op duurzaam

Hulsebosch weet dat kwaliteit en prijs belangrijke overwegingen zijn bij de keuze voor duurzame alternatieven. “Professionals vertrouwen vaak op producten die ze al vele jaren gebruiken zonder stil te staan bij de voordelen van nieuwe biobased materialen. Maar steeds vaker komen alternatieven op de markt, die kwalitatief minstens zo goed zijn als de traditionele. Dat is bij biobased polycarbonaat ook het geval. De hoge slagvastheid, optische helderheid en flexibele vormbaarheid van de platen doen niet onder voor die van de traditionele platen.”

Golfplaatdaken

Ervaring als producent

Hoewel Atlas Acomfa zelf geen kunststof produceert, beschikt de importeur en distributeur over veel technische ervaring en kennis. Hulsebosch: “Tot begin deze eeuw hebben we decennialang kunststoffen en plastics geproduceerd. Grondlegger Leo de Klerk begon met de productie van plastic folie voor agrarische bedrijven. In 1974 werd Atlas Plastics overgenomen, vijf jaar later gevolgd door concurrent Acomfa. Toen in de jaren 80 een grote klant met bijbehorende producent van polyester platen failliet ging, werd ook deze overgenomen. Uiteindelijk zijn we in de jaren 90 met de productie gestopt omdat er te veel geïnvesteerd moest worden in het machinepark. Sindsdien werken we samen met vier producenten van polycarbonaat, polyester en PVC.”

Daglichtoplossingen

Naast lichtdoorlatend en niet-lichtdoorlatend kunststof plaatmateriaal voor dak, wand en gevel, produceert en levert Atlas Acomfa ook lichtstraten. “Deze daglichtoplossingen worden veel toegepast in de agrarische sector, maar ook in de technische industrie. Van veestallen tot fabriekshallen bieden wij systemen waarmee opdrachtgevers het licht in de ruimte optimaal kan benutten.” Hiervoor werd in 2003 een samenwerking met het Haagse bedrijf Alumon BV aangegaan. Deze producent van daglichtsystemen vervaardigd uit aluminium en kunststoffen werd in 2015 overgenomen en valt sindsdien onder de Atlas Acomfa groep.

Voor zowel het kunststof plaatmateriaal als de daglichtoplossingen geldt dat Atlas Acomfa dankzij het eigen bewerkingscentrum maatwerk kan leveren. “We kunnen zowel in de lengte als breedte op maat zagen en daarin zijn we uniek binnen onze markt. We zijn in veel van de productgroepen die we bieden dan ook de grootste.”

Zowel het kunststof plaatmateriaal als de daglichttoepassingen worden niet alleen op grote schaal in de agrarische sector en utiliteitsbouw toegepast. “We bieden ook dug-outs aan die langs de voetbalvelden staan en we kunnen machines bekleden met lichtdoorlatend kunststof ter bescherming van de directe omgeving.

Eigen bijdrage

Atlas Acomfa oefent vanuit haar rol in de keten zo veel mogelijk invloed uit op de verduurzaming van de assortimenten die ze voert. “We zijn gefocust op het verduurzamen in de opslag en distributie van de materialen. Door pallets en kartonnen dozen te hergebruiken waar mogelijk, kunnen we al veel winnen. Daarnaast gebruiken we in plaats van kartonnen afdekvellen kunststof platen van gerecycled kunststof of grote reststukken. Die beschermen zelfs beter dan het karton.”

Ook het gebruik van plastic verpakkingsfolie wordt beperkt. “Initiatieven die de hele keten doorgaan en dus ook bij onze klanten zorgen voor minder afval en verspilling. Zo gaan we samen op weg naar een klimaatneutraal 2050.”

Atlas Acomfa
www.atlasacomfa.nl