Een keuken van zonnebloempitten en rietsuiker

Artikel delen

“Hoe verminderen we onze CO2-uitstoot en worden we minder afhankelijk van fossiele grondstoffen?” Met die vraag startte Bruynzeel Keukens zo’n vier jaar geleden zijn zoektocht naar een duurzame keuken. Er werden verschillende materialen bedacht, onderzocht en getest. Een geschikt kant-en-klaar product bleek er niet te zijn, maar door het samenbrengen van de juiste leveranciers, is er nu een antwoord: Circo. Een biobased keuken gemaakt van organische, hernieuwbare grondstoffen afkomstig van reststromen. En klaar om op grote schaal geproduceerd te worden.

Een moderne keuken gemaakt van van organische, hernieuwbare grondstoffen met witte kasten en een licht houten werkblad. Boven het werkblad zijn open planken en gesloten kasten, met groene planten en keukengerei. Aan de linkerkant staat een ingebouwde oven naast een raam met jaloezieën die daglicht binnenlaten. De vloer is lichtgekleurd en de ruimte heeft een frisse, heldere uitstraling."

Circo heeft een kern van MDF dat is gemaakt van 100% herwonnen hout. Dat betekent dat er geen bomen voor worden gekapt, maar resthout zoals takken en kromhout wordt gebruikt. De houtvezels worden gebonden met een nieuwe, plantaardige binder. Deze wordt gemaakt van restromen van zonnebloempitten en koolzaad uit de landbouw- en voedingsindustrie.

Het resultaat is een biologisch afbreekbaar MDF dat bij de productie 20% minder CO2 uitstoot.

Biobased HPL

Circo heeft een biobased HPL-toplaag, gemaakt van kraftpapier, afkomstig van naaldbomen en een hars op basis van suikerrietrestanten. Volledig hernieuwbaar en CO2-neutraal geproduceerd. En omdat het geen fossiele grondstoffen bevat, is Circo vrij van formaldehyde en fenolen. Dus een betere, gezondere leefomgeving.

Een close-up van witte keukenkasten met moderne handgrepen en een marmeren werkblad. De keukenkasten zijn gemaakt van zonnebloempitten en rietsuiker.

Kantenband uit reststoffen

Ook aan het kantenband is gedacht. Deze bestaat namelijk voor 50% uit gerecyclde, post-industriële grondstoffen. Hiermee wordt de CO2-uitstoot substantieel verlaagd.

Zet met Circo de volgende stap naar een 100% circulaire economie.

Bruynzeel Keukens
www.bruynzeelkeukens.nl/biobased