“De Meeuw maakte mij direct enthousiast”

Artikel delen

Een zorghart en technisch brein. Een combinatie die de Bredase Rik van ‘t Leengoed (26) via wat omwegen naar een carrière in de bouw leidde. Na een kickstart bij een traditionele aannemer werkt hij nu als calculator bij een partij die het compleet anders doet: De Meeuw. Als vernieuwende flexgoedspecialist bouwen zij aan een duurzame toekomst. En daar bouwt Rik maar wat graag aan mee!

Calculator Rik van ‘t Leengoed

Calculator Rik van ‘t Leengoed

Als jochie van 12 had Rik al z’n eerste bijbaan. Later ging hij aan de slag als vulploegmedewerker bij de Jumbo en groeide met de jaren door tot teamleider. “Ik vond het altijd fijn om lekker bezig te zijn en al jong deed ik veel ervaring op. Met name mensen begeleiden en aansturen bleek me goed te liggen.” Zo stond Rik ook tien jaar als trainer-coach langs het veld bij zijn hockeyclub en startte hij, na de studie Sport en Bewegen en een periode als fitnessinstructeur, als zelfstandig personal trainer. Tot het honderden bootcamps, circuittrainingen en hardloopsessies later tijd was voor iets nieuws. “Ik kwam op het spoor van Ergotherapie en dit paste in mijn ogen perfect. Denken in oplossingen, de link met zorg en mensen: het leek mijn roeping.” En toen kwam corona.

Toch techniek

De lockdownperiode kwam voor Rik op een ongelukkig moment. “Het was voor mij simpelweg onmogelijk om stage te lopen, dus ik kon geen kant op. En meer tijd in de boeken lonkte niet.” Hij ging terug naar de tekentafel en kwam, als hobbyklusser met een passie voor techniek, na een (online) zoektocht uit bij de bouw. Via de opleiding Associate Degree Intergraal Bouwmanagement in Rotterdam ging Rik naar BredaBouw. Na anderhalf jaar veel geleerd te hebben op het gebied van calculeren, aanbestedingstrajecten en contact met bouwpartners, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Via Building Heroes kwam hij uit op de functie van calculator bij De Meeuw, die weinig leek op zijn vorige werkgever: “Hun vernieuwende aanpak, de toekomstvisie en open sfeer op kantoor maakten mij zó enthousiast, dat ik binnen no time mijn contract tekende.”

Van ziekenhuis tot vluchtelingenopvang

Geen vastgoed, maar flexgoed. De Meeuw doet het net even anders. Deze in Oirschot gevestigde circulaire bouwer werkt met vaste modules en produceert 80 procent prefab in hun eigen fabriek. Het streven is zoveel mogelijk te standaardiseren, om zo sneller, secuurder en tegen een scherpe prijs te leveren. De Meeuw werkt voor diverse sectoren, en dat maakt Rik zijn werk lekker gevarieerd. “Soms calculeer ik voor een klein project in de bedrijfssector, calculeer ik aanbestedingen voor het onderwijs en werkte ik ook mee aan grote tenders in de zorg of voor opvang van Oekraïense vluchtelingen.”

Genoeg uitdaging, maar ambities zijn er zeker: “Ik ben jong en kan nog genoeg leren. Dus een eenjarige opleiding om de stap naar kostendeskundige te maken, staat wel binnen nu en drie jaar op mijn agenda.” Uiteraard bij De Meeuw. Want zo’n 125 calculaties verder kan Rik de balans opmaken en concludeert hij: “Hier zit ik op m’n plek!”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.