“Laat jonge generatie meepraten over beleid en toekomst”

Artikel delen

Als het aan Peter van den Hoogen (67) ligt, werkt hij nog wel even door. Deze doorgewinterde bouwprofessional kent ondertussen alle kneepjes van het vak en deelt zijn kennis en ervaring maar al te graag. Daarnaast maakt hij zich nog dagelijks hard voor verrijking van de bouw. Want één ding is zeker: innovatie, industrialisatie en de energietransitie zijn sleutelwoorden voor de bouwopgave die voor ons ligt.

Directeur Bouw a.i. Peter van den Hoogen

Peter van den Hoogen

De bouw loopt als rode draad door Peters leven. Na de havo begon hij aan de Hogere Technische School (HTS) in Tilburg en direct daarna kwam de opleiding Architectuur en Stedenbouw. “Mijn stille wens was om architectuur te studeren in Eindhoven, maar ik moest tussendoor in dienst. Tijdens diensttijd mijn propedeuse gedaan om in 1985 af te studeren, waarna ik in 1986 ben begonnen met werken.”

Peter startte als jong-oranjeklant bij Wilma Bouw – vergelijkbaar met een traineeship van nu – waar hij stukje bij beetje alle facetten van het bouwwezen leerde kennen. “Tijdens die periode maakte ik kennis met alle onderdelen van het bedrijf en de sector. Ik leerde de samenhang der dingen kennen en daar heb ik tot op de dag van vandaag plezier van.” Dat stukje bagage gunt Peter dan ook iedereen in de bouw. Zijn advies? “Oriënteer je breed, zorg voor een goed fundament en kies de route die het beste bij je past.”

Alles draait om mensen

Van Dura Vermeer tot BAM, in de jaren daarna volgde een bewogen carrière bij Nederlands grootste bouwondernemingen. En wat Peter daar al snel leerde, is dat de bouw altijd in beweging is. Zo maakte hij de wereld van overnames, sluitingen en reorganisaties van dichtbij mee. “Dat is op het moment zelf niet leuk, maar achteraf wel een mooie leerschool. Het sterkt je als persoon en laat je zien waar het echt om gaat: mensen.” Gedurende zijn hele loopbaan staat het belang van zijn mensen dan ook op de eerste plek. “Je moet blijven investeren, want als zij beter worden, dan word ik dat – en het bedrijf – vanzelfsprekend ook.” Precies daar ligt volgens Peter ook het pijnpunt. Naast de transitie van traditionele bouw naar meer Prefab en Industrieel, is de vergrijzing van het personeel op de bouwplaats een van zijn grootste zorgen. “Er is gewoon weinig tot geen aanwas en dat terwijl de uitvoerende bouw voor een enorme opgave staat waarin handjes nog steeds een zeer belangrijke rol spelen.”

Zijn conclusie: de bouw is niet sexy. Maar daar kunnen we als sector absoluut wat aan veranderen. “De bouw moet meer openstaan voor jonge generaties. Denk aan snuffelstages en actief werven op scholen en vooral zelf weer gaan opleiden. Als we blijven wachten, gebeurt er sowieso niets.” Daarnaast moet de branche investeren in opleidingen, trainingsprogramma’s en – daar is ‘ie weer – mensen. Werknemers moeten het naar hun zin hebben en zich gehoord voelen zodat ze zelf willen blijven. “Het is dus zaak dat bedrijven innoveren en meegaan in de snel veranderende mark. Laat de jonge generatie meepraten en meebeslissen over het beleid en daarmee hun toekomst. Jonge ogen schijnen een ander licht op de zaak en dat is voor iedereen ontzettend waardevol.”

Kennis is om te delen

In juni vorig jaar luidde Peter officieel zijn pensioen in, maar daar komt tot nu toe niet veel van terecht. Zo ondersteunde hij BAM Wonen voor een jaar parttime met de implementatie van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en realiseert hij voor en met Lister Buildings een Woon-Zorgcomplex volledig in hout. “Toen ik daarnaast lucht kreeg dat De Nieuwe Norm een nieuwe Technisch Directeur zocht, belde ik oud collega en goede bekende Willem Molengraaf van Building Leaders en ging ook dat balletje rollen. Ik ben daar nu Directeur Bouw a.i.” Pensioen? Daar is hij helemaal nog niet aan toe. “Zolang het kan en mijn omgeving dat ook wil, blijf ik lekker werken. Tot nu toe gaat me dat vlekkeloos af.” Peter staat elke dag met veel plezier op en geniet van wat hij doet. “Als sparringpartner wil ik mensen helpen verder te komen, beter te worden en de juiste keuzes te maken.” Gezegend met een goede gezondheid hoopt hij in ieder geval nog drie jaar zijn kennis en ervaring met anderen te kunnen delen. Wel in mindere mate. Want zijn Carin, de twee jongens en hun kinderen staan nog altijd op de eerste plek.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.