Vliegvuurtesten elke keer weer spannend
Steeds vaker willen dakdekkers en opdracht gevende leveranciers van EPDM of andere kunststof dakbedekking weten wat het brandgedrag van hun producten is bij externe brand door vliegvuur. In het laboratorium van Efectis kunnen zij antwoord krijgen op die vraag en hun producten laten testen conform CEN/TS 1187. Een test waarbij gebruik gemaakt wordt van een vliegvuur van houtwol.
De test is vooral gericht op vlakke daken, zegt Bart Cok van Efectis. “Wat gebeurt er met de dakbedekking als een partytent van de buurman in brand vliegt en er brandende delen op het dak terecht komen? Om dat te kunnen bepalen testen we een proefstuk van het dak dat is opgebouwd conform de praktijk. Zo hebben we recent een proefstuk met EPDM dakbedekking getest dat verlijmd was op een laag PIR-isolatie.”
Houtwol als brandstof
Voor alle vliegvuurtesten volgens CEN/TS 1187 wordt een proefstuk van 1.80 meter lang en 0,80 meter breed gemaakt. Cok: “Die bestaat uit een stalen steeldeck plaatmet daarop het isolatiemateriaal en daarop de dakbedekking. Dit proefstuk zetten we voor de test onder een hoek van 15 graden.”
Vervolgens wordt een metalen korf met daarin 600 gram houtwol op het proefstuk geplaatst en wordt de houtwol ontstoken. “Een test met echt houtvuur in plaats van gas of een andere brandstof zoals bij veel andere brandtesten die we uitvoeren. De brandende delen houtwol zorgen dat de dakbedekking gaat branden. Door de praktische invulling van een vliegvuurtest is het elke keer weer spannend voor de klant”, zegt Cok.
Vier proefstukken
Een half uur na het ontsteken van de houtwol worden de vlammen aan het oppervlak van het proefstuk gedoofd. “Daarna laten we het proefstuk nog 30 minuten rusten om vervolgens te analyseren wat de brand voor effect heeft gehad op de dakbedekking en het isolatiemateriaal.”
De vliegvuurtest conform CEN/TS 1187 bestaat effectief uit vier testen, want er worden niet één, maar vier proefstukken getest. Cok: “Voor alle vier proefstukken gebruiken we dezelfde materialen, alleen in de detaillering van de opbouw van de proefstukken zitten verschillen. Zo zijn de naden tussen de verschillende lagen net anders.”
De vier proefstukken worden na elkaar getest en bieden zo een goed beeld van de effecten van die verschillende detailleringen tussen de lagen. “Met die informatie kunnen dakdekkers en leveranciers van EPDM of andere kunststof dakbedekking de opbouw van de daken zo goed en brandveilig mogelijk maken.”
Efectis is, geaccrediteerd om deze vliegvuurtest (Broof(t1)) uit te voeren.
Efectis
www.efectis.com