Brandveilige opslag nieuwe stijl: minder focus op regels, meer op risicobeperking

Artikel delen

Wat betekent de nieuwe Omgevingswet voor de opslag van gevaarlijke stoffen? De overheid introduceert de Omgevingswet om de regels voor ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en te bundelen. Deze wet biedt ook een nieuw perspectief op brandveiligheid.

Brandveilige opslag

De PGS-richtlijnen staan centraal met de komst van de nieuwe Omgevingswet. Deze wet bundelt 26 bestaande tot één overzichtelijke wet. De wet stelt duidelijke kaders voor het brandveilig produceren, transporteren, gebruiken of opslaan van goederen.

Met de invoering van de Omgevingswet ondergaan de PGS-richtlijnen een transformatie. De kern van PGS 15 blijft het beheersen van risico’s rondom de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. De richtlijn biedt een reeks maatregelen die zijn ontworpen om dit doel te verwezenlijken.

De PGS 32 richtlijn behandelt de veilige opslag van explosieven voor civiel gebruik. Explosieven brengen significante risico’s met zich mee, waaronder het potentieel voor massieve explosies en daaropvolgende branden. De PGS-32 stelt strikte eisen aan de constructie van opslagfaciliteiten, inclusief de materialen die gebruikt moeten worden en de wijze van constructie, om te zorgen dat ze bestand zijn tegen explosies en brand.

De PGS 37-2 richtlijn omvat belangrijke maatregelen voor de veilige opslag van lithiumhoudende energiedragers, zoals batterijen en accu’s voor voertuigen of gereedschappen. Deze maatregelen zijn gericht op het verminderen van de risico’s van brand en explosie, die kunnen optreden door de chemische eigenschappen van lithiumbatterijen

Met prefab gewapende Hebel cellenbeton wand- en dakplaten kan een veilige brandwerende en explosiewerende opslag worden gerealiseerd. De materiaaleigenschappen van cellenbeton zorgen hiervoor. Door de ingesloten lucht in cellenbeton is het steenachtige materiaal in hoge mate brandwerend (tot 360 minuten). Daarnaast is het thermisch isolerend en schokabsorberend.

Xella
www.xella.nl