BIM, de nieuwe voorman

Artikel delen

Samenwerken doen we al jaren op de bouw. Daar heeft het toverwoord BIM niet wezenlijk iets aan veranderd. “Toch zijn we anders gaan ontwerpen én organiseren door dit Bouw Informatie Modelleren”, zegt Ronald Boeklagen van TEC/CADCOLLEGE in Nijmegen.

Was het tekenen op de tekenplank vroeger het vastleggen van een idee, nu leidt het 3D-model naar de ideeën. De software controleert ook of alles mogelijk is en of er geen conflicten optreden. Het BIM-model is een 3D-model uitgebreid met extra bouwinformatie. De software kan daardoor de administratieve kanten van het werk overnemen, zoals het uittrekken van materialen of de controle van de installaties. En last but not least, alle partijen werken mét en vanuit deze ene bron. En daarmee is het BIM de nieuwe voorman op onze bouwplaatsen.

TEC/CADCollege is al meer dan 30 jaar een begrip in het CAD-wereldje. Is AutoCAD in de bouw veel gebruikt voor 2D-tekeningen, Revit is het CAD-systeem voor BIM-modellen. De stap van een 2D-tekening naar een 3D-model brengt zoveel voordelen met zich mee, vertelt Boeklagen.

“Om het CAD 3D-model van het bouwproject neer te zetten is het de bedoeling dat alle bouwinformatie zoveel mogelijk compleet is. Dan is ook voor iedere partij de tekening, de details, berekeningen, hoeveelheden, kortom de hele leidraad beschikbaar.” Hij voegt er met een lach aan toe “en zo moeilijk is het niet!”

Boeklagen en zijn TEC/CADCollege-team verzorgen kennisoverdracht in CAD in de vorm van (HBO)opleidingen, cursussen, educatieve software, leer- en naslagwerken van diverse CAD-systemen.

TEC/CADCollege
www.cadcollege.nl