Evolutie vloerverbinding HSB-gevelelementen

Er worden steeds vaker lichte HSB-gevelelementen gebruikt om de gevel van een casco van beton of kalkzandsteen snel en efficiënt te sluiten. Gebr. Bodegraven, specialist in verbindingen voor de bouw, heeft de verbinding tussen gevelelement en cascovloer steeds verder geoptimaliseerd. Snelheid, veiligheid en sterkte zijn daarbij bepalend.

De verschillende versies van de vloerverbinding HSB-gevelelementen

Van links naar rechts is de ontwikkeling van de vloerverbinding HSB-gevelelementen goed te zien.

Het begon allemaal met het zogenoemde ‘J-anker’ van Gebr. Bodegraven met een elementrubber. Het stalen J-anker bestaat uit een thermisch verzinkte strip met een opstaand uiteinde. Op deze lip wordt een elementrubber geplaatst. De lip met het steunrubber vallen in een sleuf die onderin de HSB-gevelelementen is aangebracht. “Eigenlijk stamt deze oplossing nog uit de tijd dat een gevelelement maar 120 mm dik was. Maar tegenwoordig zijn de elementen zwaarder geïsoleerd en bevatten ook zwaardere kozijnen met vaak triple-beglazing. Met een dikte tot wel 250 mm is de oude elementverankering niet meer geschikt, omdat deze bijvoorbeeld bij een zware uitslaande deur kan gaan kantelen”, zegt Arjan van Termeij, Projectleider Techniek & Ontwikkeling bij Gebr. Bodegraven.

Evolutie

Een antwoord op deze ontwikkeling is de vloerelementstrip, waarop het element wordt bevestigd. Een apart hoekanker wordt dan op de vloer bevestigd als aanslag voor het element en het opnemen van de windbelasting. Arjan: “Maar dan heb je twee elementen en dat is arbeidsintensiever. Vandaar dat de opvolger bestaat uit een vloerelementstrip waarop een aanslag lip is gelast. Afhankelijk van de dikte van het element staat de lip verder naar achteren op de strip.”

Ook deze vloer HSB-strip met lip kent zijn beperkingen. “Omdat de lip op de strip wordt gelast voeg je warmte toe. Dat gebeurt ook bij het verzinken. Daardoor is deze strip minder vormvast”, aldus Arjan.

Gestanste lip

Het neusje van de zalm is de nieuwste ontwikkeling die aan alle beperkingen een eind maakt: de vloer HSB-strip met gestanste lip. “Deze strip wordt sendzimir verzinkt en heeft twee gestanste lippen. Hierdoor is deze strip zeer maatvast. De strip heeft een dikte van slechts 3 of 4 mm, maar is net zo sterk als de 8 mm dikke HSB-strip met gelaste lip. Er is keuze uit HSB-strips met de lippen op diverse posities, afhankelijk van de dikte van het gevelelement.”

We bekijken tot slot een video met bevestigingswijze. Er worden voor een gevelelement circa vijf strippen op de vloerrand bevestigd. Deze worden zodanig geplaatst, dat de binnenzijde van het gevelelement precies tegen de gestanste lippen komt. Na plaatsing wordt het element veilig vanaf de binnenzijde door de lippen vastgeschroefd. “Een snelle, sterke en veilig bevestiging dus van HSB-gevelelementen”, besluit Arjan.


Bekijk de video met bevestigingswijze.

Gebr. Bodegraven
www.gb.nl