Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Ruim 7000 m2 FAAY in transformatie kantoorpand tot appartementen

Een voormalig kantoor in de binnenstad van Leeuwarden wordt, na vele jaren leegstand, getransformeerd tot een appartementencomplex met 74 starstersappartementen.

Om de kantoren leegstand terug te dringen stimuleert de gemeente Leeuwarden de transformatie van leegstaande kantoren naar andere bestemmingen. Dit zorgt tevens voor een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk. Daarnaast is er nog steeds behoefte aan extra woonruimte. Transformatie van kantoor naar woningen of andere bestemmingen is dus hard nodig.

Totaal Groep Groningen gespecialiseerd in verbouw, onderhoud en renovatieprojecten nam dit interessante project op zich. Twee kantoorpanden aan de Oostergoweg 3 en 5 in Leeuwarden worden omgetoverd tot 74 huurappartementen voor ‘jongwonenden’ oftewel studenten en starters. De panden, voorheen bedrijfsverzamelgebouwen, stonden al vier jaar leeg.

Totaal Groep Groningen heeft veel ervaring met transformaties. Zo bouwden zij de Groninger Koekfabriek om tot drie appartementen, in het oude pand van het Kadaster in Assen komen 58 wooneenheden en in Emmen komen 92 woningen in een oud schoolgebouw.
Maar ook Faay is niet onbekend in de wereld van transformaties. Zo zijn FAAY voorzetwanden gebruikt in de transformatie van De IJsselstroom en zijn de woningscheidende wanden van Faay toegepast in de transformatie van voormalig NAM-kantoor in de Abel Tasmantoren naar een appartementencomplex voor jongeren en studenten.

Ruim 7000 m2 Faay

Ook leverancier Stiho is bij dit project in Leeuwarden betrokken. Totaal Groep Groningen werkte voorheen veel met metalstud, maar dat is bij deze hoeveelheden vierkante meters best tijdrovend. Aangezien het hier om wooneenheden ging en er aan hoge veiligheidseisen moest worden voldaan, adviseerde John Veenstra van Stiho de wanden van Faay.
“In aanschaf zijn de kosten van Faay weliswaar hoger, maar dat verdien je ruimschoots terug in de tijd die je nodig hebt om het te verwerken. Een Faay paneel is een bio-based wand die bestaat uit twee panelen van gips en een kern van vlas. Er zijn stelregels boven en onder. Bij het plaatsen van de panelen zorgen de verbindingsveren voor het onderlinge verband en voor de koppeling met vloer en plafond. De panelen (eindbeplating, spouwvulling en stijl- en regelwerk in één) kunnen zo een voor een eenvoudig en snel geplaatst worden. Heb je vroeger met Lego gespeeld, dan kun je ook een Faay wand in elkaar zetten.”. Uiteindelijk werd er zo’n 5000 m2 aan Faay-wandpanelen geleverd en ruim 2000 m2 aan plafonds.

 

Geluids- en brandwerend

Behalve de gebruiksvriendelijkheid waren er nog andere redenen om te kiezen voor Faay. Door de massieve vlaskern zijn de wanden schroefvast over het gehele oppervlak. De grote kantoortuinen zijn opgedeeld in appartementen met een gemiddelde oppervlakte van ca. 24 m2. Voor het scheiden van deze appartementen is uiteindelijk gekozen voor de IW148 wand van Faay.
Deze woningscheidende wand is een samengestelde wand van twee VP54 panelen welke beschikken over een kern van vlasscheven gesandwiched met een gipskartonplaat met daartussen een spouw van 40 mm. De ankerloze spouw wordt gevuld met minerale wol en garandeert een optimale geluidsisolatie. Deze solide samengestelde woningscheidende wand biedt uitstekende geluidsisolatie (56 dB) en zeer hoge brandwering: 90 minuten.
Ook het plafond van Faay is in dit project toegepast. De GP22VO plafondpanelen die in deze transformatie zijn gebruikt hebben een brandwerendheid van maar liefst 60 minuten.”

Logistiek

De wanden waren in dit project maatvast met een standaardmaat van 260 cm. Op maat zagen was dus niet meer nodig. Dit zorgde voor een reducering van de arbeidstijd en vermindering van afval op de bouwplaats.
De materialen zijn op hoogte gelost. Zo konden de wandpanelen op de juiste verdieping worden aangeleverd. In verband met de beperkte breedte van de doorgangen van het pand en ter verbetering van de interne logistiek zijn alle panelen door Faay aangeleverd op pakketten van maximaal 80 cm breed met een tijd- en kostenefficiënt project tot gevolg.

BouwTotaal