Opening 3D betonprintfaciliteit

Artikel delen

De eerste 3D constructieve geprinte betonnen brug ter wereld (Gemert) krijgt een vervolg. In Eindhoven is Europa’s eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw gerealiseerd. Weber Beamix en BAM Infra openden 15 januari 2019 hun nieuwe 3D betonprintfaciliteit.

In de printrij staan verschillende projecten. Waaronder huizen van het project Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM. Ook is gestart met een innovatieve samenwerking met de provincie Noord-Holland om een viertal fietsbruggen te printen. De faciliteit wordt hiermee direct op de proef gesteld.

Volgens de initiatiefnemers wordt door deze manier van werken individuele seriematige productie mogelijk gemaakt met een enorme vergroting van de vrijheid in ontwerpen. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Je drukt aan het einde bij wijze van spreken op ‘Ctrl+P’ en de printer begint direct met de productie. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. En iedere ketenpartner is bij het proces betrokken.
Naast Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra zijn ook kennispartners Bekaert, Witteveen+Bos, Technische Universiteit Eindhoven en Van Wijnen bij het project betrokken.

Kijk voor meer informatie over 3D betonprinten op www.baminfra.nl/3dbetonprinten of kijk op www.weberbeamix.nl/nieuws.