NOM-woning geïnspireerd op 1000-woningplan jaren ‘60

Artikel delen

Kent u het duizend-woningenplan uit de jaren zestig? Die sobere, rode, goedkope, makkelijk en snel te produceren huisjes die gebouwd werden om de woningnood van die tijd te verhelpen. KAW heeft voor een woningcoöperatie in het Noorden een duurzame (Nul-op-de Meter), goedkope, snel te bouwen woning ontworpen die geïnspireerd is op die oude rode ‘planwoning’.

Het KAW-huisje kan iets aangepast worden aan het dorp of de stad waar het komt en de wensen van de bewoners. KAW heeft de woning samen ontwikkeld met een bouwbedrijf. Ze gaan er voorlopig 150 per jaar van leveren die deels de oude woningen van het 1000-woningenplan gaan vervangen. De eerste 150 zijn inmiddels gerealiseerd. Zie de foto’s in de bijlage.

De woningen gaan circa 130.000 euro kosten en zijn dus Nul-op-de-Meter (NOM). Overigens hebben de allereerste exemplaren die niet Nul-op-de-Meter waren, maar gebouwd werden in de crisis maar 85.000 euro’s gekost.

Zo’n serie woninkjes als op foto wordt in 16 weken neergezet. Dit kan KAW overigens sneller: in de Vogeltjesbuurt in Tilburg werden bestaande huizen binnen 25 dagen afgebroken en weer opgebouwd.

KAW-architecten
www.kaw.nl