De Keurmeester

Artikel delen

Keuren is een schone zaak

Er wordt een minigraver binnengereden. Hij is nog een beetje vuil van het werk dat hij een uur geleden nog deed. De minigraver komt voor zijn jaarlijkse keuring en aan mij de taak om die deze middag uit te voeren.

Vuil is op zich natuurlijk geen reden om een machine af te keuren. Zolang het aan de oppervlak zit is er meestal weinig aan de hand en zolang het normale gebruik er niet door wordt belemmerd, zal ik er geen punt van maken. Maar zodra vuil dieper in de machine is doorgedrongen ben ik op mijn hoede. Wanneer een machine niet regelmatig wordt gereinigd, kan dat wijzen op een slordige gebruiker. Dan rijst de vraag: wordt de olie wel op tijd ververst, hoe staat de hydrauliek ervoor, zit er mogelijk roest onder het vuil? Kortom, werkt deze machine nog wel naar behoren? Een gewaarschuwde keurmeester telt tot twee….

Schoonmaakbeurtje

Iets teveel uiterlijk vuil kan het wel lastiger maken om de VA-keuring goed uit te voeren, dus de machinist – hij is ook de eigenaar – begint zijn minigraver nog even een schoonmaakbeurtje te geven. Met de bezem is dat snel gebeurd en ik help hem daar natuurlijk even bij. Zo, handen wassen en nu kan het echte keurwerk beginnen.
Minigravers zijn net mensen: je hebt er vaak een handleiding bij nodig. Bij een keuring kijk ik dan ook altijd eerst of mijn informatie klopt met wat er op de machine zelf aan basisgegevens is aangebracht. Je zult maar de verkeerde machine gaan keuren….. Niet erg natuurlijk, zolang je er gaande weg maar achter komt. Het is wel zonde van de tijd en u weet: tijd kost geld, maar dat terzijde. Ik let uiteraard op de sticker van het VA-keur. Is die goed zichtbaar, staat er de juiste datum op, enzovoort.

Paar stappen terug

Daarna doe ik letterlijk een paar stappen terug en kijk eens goed naar de gehele machine. Liggen er wellicht onverwachte druppels onder, die zouden kunnen wijzen op slangbreuk of lekkende koppelingen en dergelijke?
Vervolgens loop ik aan de hand van mijn checklist alle belangrijke punten na en maak waar nodig aantekeningen, net alleen voor nu maar tevens voor een volgende veiligheidskeuring. Want ja, keuren is ook vooruitzien. Gelukkig kan ik de machinist/eigenaar een opgestoken duim geven. Deze machine mag weer een jaartje het veld in. We schudden handen en daar gaat ‘ie. Keuren is een schone zaak, zelfs al moet je in het begin soms even vuile handen maken.

Uw Fedecom keurmeester,
Victor Akerman

<div class=”box”>

In de afleveringen van De Keurmeester geef ik u graag tips over speciale situaties en aandachtspunten bij verschillende typen machines.

</div>

BouwTotaal