Groot, groter, grootst

Artikel delen

De Liebherr LTM 11200-9.1 is de grootste mobiele telescoopkraan ter wereld. TBI-onderneming J.P. van Eesteren zette deze gigant in bij de renovatie van project 2Amsterdam op de Amsterdamse Zuidas, in opdracht van Commerz Real en Provast. Twee kantoortorens worden gemoderniseerd en getransformeerd tot onder andere moderne A-klasse kantoorruimte en een 4-sterrenhotel.

Foto: Bert Rietberg.

In totaal omvat het project circa 40.000 m² verdeeld over negentien lagen. In de bouwput is een torenkraan verrezen van circa 100 meter hoog. Deze is opgebouwd met behulp van een zeer bijzondere mobiele (hulp)kraan: een 1.200 tons mobiele telescoopkraan van de firma Van Marwijk. Het zwaarste deel van de torenkraan die met behulp van de mobiele telescoopkraan is gebouwd, weegt alleen al 18.000 kg. Omdat die torenkraan midden in de bouwput staat, kon de hulpkraan niet dichterbij staan dan 85 meter. Daarnaast staat de westelijke van de twee torens van het project precies in de weg. Vandaar dat is gekozen voor deze hulpkraan die op een relatief kleine footprint een ongekend gewicht kan hijsen en een grote reikwijdte heeft. De kraan is met vijftien volgtrailers (met kraanstukken, ballast en ander toebehoren) vervoerd.

Veiligheidsmaatregelen

Om de op- en afbouw soepel te laten verlopen, heeft TBI-onderneming MDB samen met de firma Heijkoop, specialist in hijswerk, een hijsplan gemaakt. Bij de plaatsing van de ‘hulpkraan’ van meer dan 100 meter hoog stond veiligheid voorop en er is dan ook een reeks extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Er is gewerkt met een gedetailleerd draaiboek. De opstelling is door een externe instantie gekeurd voor gebruik. De bouwplaats is speciaal voor deze plaatsing extra gestabiliseerd, zodat zeker is dat de complete opstelling stabiel staat.
De opbouw van de mobiele kraan was binnen drie dagen afgerond. De torenkraan is vervolgens in twee dagen opgebouwd, waarna de hulpkraan weer in twee dagen is gedemonteerd. Al met al duurde het gehele proces maar een week.