Nieuwe betonschroef maakt relingbouw efficiënter

Artikel delen

Een nieuwe betonschroef met MULTI-MONTI-plus doorsteek-anker (MMS-plus V) is onlangs geïntroduceerd door de Duitse schroevenspecialist HECO-Schrauben. Dankzij zijn metrische buitendraad is het ideaal voor de voormontage en de afstandsmontage van relingbevestigingen.

De schroefdraad van de MMS-plus V maakt klemmen en flexibel instellen van componenten mogelijk. Verder kan de schroefdraad ook worden gebruikt om het anker op de betonnen fundering voor te spannen, waardoor het draagvermogen van de reling wordt verhoogd en het aantal montagepunten wordt verminderd.
Het betonanker combineert een betonschroef met een draadstang en kan daardoor worden gebruikt voor voor- en afstandsmontage van relingbevestigingen. In dit geval wordt het schroefanker in de verankeringsgrond geschroefd en vervolgens bevestigd aan een component – de relingpaal – en vastgezet met zeshoekige moeren op de metrische buitendraad.

Door de afstandsmontage moet bij het ontwerp van relingen rekening worden gehouden met een hefboomwerking – vooral met betrekking tot de dwarskrachten. Hoe groter de afstand van het element tot de verankeringsgrond, hoe groter de hefboomwerking en dus ook het buigmoment dat op het schroefanker werkt. De overdraagbare lasten worden dus aanzienlijk verminderd.

Een van de eigenschappen van het doorsteekanker is dat de schroefdraad ervoor zorgt dat de MMS-plus V met meer spankracht op de verankeringsgrond kan worden bevestigd. Daardoor wordt de hefboomwerking verkort. Dit betekent dat de montagegroep hogere lasten kan afdragen. De verticale belastingcapaciteit neemt met 50 procent toe, van 4 naar 6 kN, en de horizontale belastingcapaciteit met 47 procent, van 3,9 naar 5,75 kN. Vooral bij leuningen voor valbeveiliging of rammelende leuningen in industriële gebouwen draagt de hogere belastingcapaciteit bij aan een hogere veiligheid van personen en gebouwen.

HECO
www.heco-schrauben.nl