Nieuw ING-kantoor combineert hergebruik met nieuwbouw

Artikel delen

In Amsterdam Zuidoost heeft ING recent een nieuw kantoor in gebruik genomen. Hiervoor is gebruik gemaakt van gerecycled beton van sloopwerk op de nieuwe locatie. Het oude kantoor krijgt na renovatie een nieuwe bestemming.

Auteur: Nadine Huiskes, foto’s: Hans Wilschut

Het markante ING-kantoor in de Amsterdamse Poort stond jarenlang bekend als het Zandkasteel. Ad Hagedoorn, senior manager Corporate Real Estate Management bij ING, begrijpt de bijnaam wel. “Het gebouw heeft kleine ramen, en is daardoor sterk naar binnen gericht. En het geheel was ruim dertig jaar na de bouw toe aan een grondige renovatie.”

Sloop en hergebruik

De geplande renovatie was voor ING aanleiding om op zoek te gaan naar nieuwe huisvesting. Het oog viel op een voormalig kantoorpand van Hema en Bijenkorf aan de Bijlmerdreef. Hagedoorn: “Deze locatie bood de mogelijkheid om de nabijgelegen panden waarin ING gehuisvest is – Treasury Center, Acanthus, Laanderpoort en Financial Plaza – meer met elkaar te verbinden. Onze eerste keuze was om het bestaande pand grondig te renoveren, maar het gebouw was constructief opgebouwd uit kleinere ruimtes. Het bleek heel lastig om er de grote ruimtes van te maken die we graag wilden. We kozen daarom voor sloop, en het hergebruiken van een groot deel van het beton in het nieuwe kantoor.”

De nieuwbouw – ontwikkeld door EDGE Technologies en G&S Vastgoed – creëerde bovendien de kans om het kantoor op het perceel een stuk naar achteren te plaatsen. Hierdoor is een parkachtige omgeving ontstaan met veel groen, ruimte voor voetgangers en een horecapaviljoen, waarin restaurant The Traveller zich inmiddels heeft gevestigd. De grote glazen gevel zorgt voor verbinding met de omgeving. De keuze voor slechts vijf verdiepingen, met grote open ruimtes en een atrium, zorgt ervoor dat medewerkers en afdelingen elkaar makkelijk ontmoeten.

Duurzaamheid als pijler

Naast transparantie en interactie, is duurzaamheid een belangrijke pijler van de nieuwbouw. In de parkeergarage beschikt de helft van alle plekken over een laadmogelijkheid, er is een uitgekiend watermanagement systeem en slimme installaties zorgen voor een efficiënt energieverbruik. Alle daken van de ING-kantoren in Amsterdam Zuidoost liggen vol met zonnepanelen. Dat zijn er in totaal 2.100.

Voor de interne koeling en verwarming maakt het nieuwe ING-kantoor gebruik van het koude- en warmtenet van Vattenfall in Amsterdam Zuidoost, dat onder andere ook al door de Johan Cruijff ArenA wordt gebruikt. De duurzame koude wordt gewonnen uit de nabijgelegen Ouderkerkerplas. De warmte is afkomstig uit de elektriciteitscentrale in Diemen.

Accountmanager Wieger Knol van Vattenfall licht toe: “Net als ING heeft Vattenfall hoge duurzaamheidsambities. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. We hebben daarom afspraken gemaakt over de verduurzaming van het warmtenet, bijvoorbeeld door de inzet van datacenterwarmte. Ook willen we graag meer duurzame lokale bronnen aansluiten op het warmtenet.” Door deze plannen kan de CO2-besparing, die op dit moment al zo”n 50 procent bedraagt in vergelijking met een gasgestookte warmtevoorziening, in de nabije toekomst verder toenemen.

Herbestemming

De aansluiting op het warmte- en koudenet heeft er samen met tal van andere duurzaamheidsmaatregelen voor gezorgd dat het nieuwe ING-kantoor de certificering BREEAM Outstanding in de wacht heeft gesleept. Hagedoorn: “Het is een mooie prestatie, maar tegelijkertijd reiken onze ambities verder. We hopen met het nieuwe hoofdkantoor een EPC lager dan 0 te bereiken, dat wil zeggen dat we meer energie opwekken dan we verbruiken.”

En wat gebeurt er met het Zandkasteel? “Dat pand is na 33 jaar gebruik als hoofdkantoor zo speciaal voor ING, dat we willen dat het een goede nieuwe bestemming krijgt”, vertelt Hagedoorn. “Het wordt daarom herontwikkeld tot woningen en een internationale school.”