Ondanks stikstof & PFAS nog steeds lichte groei in de bouwsector

Artikel delen

Bouwproductie groeit op lager niveau door
Vanaf april 2019 is de groei van de bouwproductie duidelijk op een lager niveau gekomen. Dit komt door de afgezwakte economische groei, capaciteitsproblemen door te weinig personeel en de stikstofuitspraak van de Raad van State. De PFAS problematiek dempte de groei vanaf oktober 2019 maar ook in deze maand was er nog steeds sprake van een toename van de bouwproductie van circa 3%.

Stikstof: impact is sectorbreed beperkt

De aanhoudende groei in 2019 duiden er op dat de stikstofproblematiek tot op heden een beperkt effect heeft op de totale bouwproductie. Ook voor 2020 verwachten we dat er nog lichte groei is in de bouw al kan dit natuurlijk per bouwbedrijf sterk verschillen. Het is echter duidelijk dat de nieuwe stikstofregels tegenwind geven voor de bouwsector. Toch denken we dat de totale impact beperkt blijft omdat:

  • De vraag naar bouwactiviteit in stand blijft door de goed draaiende binnenlandse economie. Voor veel bouwwerkzaamheden (onderhoud/ renovatie) zijn ook geen vergunningen nodig, deze kunnen doorgaan en eventueel alternatief werk opleveren.
  • De overheid met een pakket maatregelen (bijv. minder hard autorijden 100 km/u) is gekomen waardoor bouwprojecten weer eenvoudiger doorgang kunnen vinden.
  • Bouwbedrijven kunnen waar mogelijk schuiven met opdrachten en zo opdrachten naar voren halen die niet getroffen worden door de stikstofproblematiek.
  • Bouwbedrijven zijn bezig met allerlei innovatieve oplossingen zoals inzet van elektrisch materieel, al zijn er nog wel weinig vooral zware elektrische bouwvoertuigen beschikbaar. Ook zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om bamboe (echte stikstofvreters) te laten groeien in bakken rond de bouwplaats en zijn er dakpannen op de markt die de schadelijke stoffen uit de lucht neutraliseren.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante