Orderboeken woningbouwers opvallend goed gevuld

Artikel delen

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is de afgelopen tijd flink teruggevallen. Daarentegen is de werkvoorraad van woningbouwers in de afgelopen twee jaar opvallend stabiel gebleven. In november 2023 had de gemiddelde woningbouwer 12,5 maanden aan werk in portefeuille. Dat is slechts 0,6 maand minder dan in november 2021 toen de werkvoorraad bijna op zijn piek zat. Vergeleken met de ontwikkelingen tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 is er nu nauwelijks sprake van een afname geweest.

Grafiek voorraad werk in orderboeken

Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen:

  • De economische terugval tijdens de financiële crisis was veel groter dan de economische teruggang nu.
  • Orderboeken van woningbouwers bestaan niet alleen uit nieuwbouw, maar ook uit renovatie en verduurzaming. De groei in deze laatste deelsectoren (renovatie & verduurzaming) is stabieler en hoger, waardoor ook het aandeel hiervan in de totale woningbouw is toegenomen.
  • In de renovatiesector worden er door grote opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, steeds vaker lange termijn onderhoudscontracten afgesloten waarbij zij ‘ontzorgd’ worden. Dit zorgt bij het betreffende onderhoudsbedrijf voor een beter gevuld orderboek.
  • Door de toenemende personeelstekorten en meer zzp’ers kunnen bouwbedrijven met dezelfde hoeveelheid werk meer maanden vooruit (orderboeken worden in maanden werkvoorraad gerekend) doordat hun vaste kern van werknemers relatief kleiner is geworden.
  • Projecten zijn in de afgelopen jaren complexer in de uitvoering geworden waardoor ze meer werk opleveren en langer duren.

Maurice van SanteMaurice van Sante
ING Research
maurice.van.sante@ing.com