Aantal afgegeven bouwvergunningen nieuwbouwwoningen stijgt

Artikel delen

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouw is in maart met 14% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder (5.834 ten opzichte van 5.116). In februari van dit jaar werden er ook al meer bouwvergunningen afgegeven en werd er een plus van 11% genoteerd ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit is voor het eerst na ongeveer een jaar van krimp dat het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw weer toeneemt.

Gemeenten proberen afgifte op peil te houden

Gemeenten proberen er voor te zorgen dat de afgifte van vergunningen ook tijdens de coronacrisis op peil blijft. Dit wel een grote uitdaging: ambtenaren worden soms ook voor andere taken ingezet en thuiswerken maakt de verwerking van aanvragen complexer. Ondanks deze complicerende factoren blijkt dat in maart, in navolging op een plus in februari, dus in iedere geval te lukken.

Coronacrisis kan vraag laten afnemen

De afgelopen jaren was vooral de aanbodzijde van de woningbouw de beperkende factor. Schaarste aan bouwlocaties en (sinds een jaar) ook de stikstofmaatregelen beperkten de afgifte van vergunningen. De coronacrisis zorgt voor een oplopende (dreigende) werkloosheid en daarmee voor financiële onzekerheid bij consumenten. Dit vergroot de kans dat de vraagkant de komende tijd de beperkende factor voor productiegroei in de woningbouw wordt.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante