“Het wordt tijd dat mannen in de bouw aan vrouwen gaan wennen”

Artikel delen

Het is tijd dat mannen in de bouw wennen aan de aanwezigheid van vrouwen. Ook zou de sector het potentieel van vrouwen beter kunnen benutten. Dat vertelt Marieke Roorda, directrice bij Krinkels in het pas gelanceerde boek The Human Agenda. Samen met Peter Riemers, Vestigingsdirecteur bij Van Wijnen Breda, Michelle Touwslager, projectcoördinator bij Bouwcombinatie NCIA en Peter Holleman, Hoofd Planontwikkeling Bedrijfsruimten bij Heembouw, spreekt ze zich uit over diversiteit.

Durf complementair te zijn

Marieke Roorda stelt dat mannen zouden moeten stoppen met hun haantjesgedrag. ”Het wordt de hoogste tijd dat mannen een beetje aan vrouwen gaan wennen. Het maakt niet uit of je van Venus of Mars komt, je moet juist wederzijds van elkaar profiteren. Vrouwen vliegen dingen op een andere manier aan. Durf complementair te zijn, want op die manier kunnen we samen verder komen.”
Peter Riemers, vestigingsdirecteur bij Van Wijnen Breda, ziet ook de toegevoegde waarde van complementaire skills: “Het aantrekkelijker en inclusiever maken van de bouw vind ik enorm belangrijk. Gelukkig zie ik al meer vrouwen in onze sector. Door hun inlevingsvermogen stellen ze vaak andere vragen dan mannen. Dat is echt een verrijking wat mij betreft.”
Vrouwen blijven een uitzondering
“Als je naar de bouwsector kijkt, zie je veel dezelfde types. Op het gebied van creativiteit schiet het af en toe nog wat te kort. Voor mij maakt het verder niet uit wie er op welke positie zit, maar is het de vraag of iemand het kan. Hoewel ik moet zeggen dat vrouwen vaak een betere dynamiek creëren dan mannen”, aldus Peter Holleman, Hoofd Planontwikkeling Bedrijfsruimten bij Heembouw.
Toch blijken vrouwen nog steeds een uitzondering in de sector, stelt Michelle Touwslager, projectcoördinator bij Bouwcombinatie NCIA. “Meer vrouwen in de bouw is sowieso niet verkeerd denk ik. Dat begint al op de scholen. Er moet meer benadrukt worden dat vrouwen net zoveel kunnen als mannen. Bij ons werkt een vrouwelijke kraanmachinist en ik zie op de bouwplaats af en toe een vrouw. Die komen dan wel boven naar het damestoilet, dat is nog niet geregeld beneden. Tsja, vrouwen blijven op de een of andere manier toch uitzonderlijk.”

Boek met nieuwe inzichten

“We zien dat steeds meer vrouwen in de bouw willen werken en geloven in de toegevoegde waarde van diversiteit. Meer diverse teams anticiperen beter op veranderingen en nemen betere besluiten. Een divers(er) samengesteld personeelsbestand draagt bij aan betere prestaties in deze mooie sectoren”, aldus Willem Molengraaf, Client Lead bij Building Heroes Molengraaf: “Als verbindende factor tussen professionals en bouw-, infra- en vastgoedbedrijven, zijn we continu opzoek naar nieuwe inzichten. In ons recent verschenen boek The Human Agenda komen verschillende urgente actuele thema’s aan bod, zo ook het thema diversiteit. De interviews waar dit thema in belicht wordt, zijn te vinden op thehumanagenda.nl. Daar vind je ook alle andere interviews met prominenten en professionals uit de sector.”