Vrouwenvoeten in de bouw: 4 dingen die je niet wist

Artikel delen

Er is een revolutie gaande in de bouw omtrent diversiteit. Het aandeel vrouwen groeit, in een beroepsbevolking traditioneel gedomineerd door mannen. Daarmee komen nieuwe eisen aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). PBM-fabrikanten breiden hun assortiment uit en zorgen dat producten geschikt zijn voor het beoogde gebruik en voldoen aan alle eisen, met name in veiligheidsschoenen.

werkschoenen

1. Vrouwen versus mannen

Onderzoek toont aan dat de vrouwenvoet een andere vorm heeft dan een mannenvoet: een belangrijke overweging bij het kopen van werkschoenen. Veel damescollecties zijn gewoon een kleinere herenmaat; het is belangrijk om een merk te kiezen dat zijn schoenen specifiek ontwerpt voor de anatomie van de vrouwenvoet.

2. Pasvorm

Een juiste pasvorm is de eerste stap om ervoor te zorgen dat werkschoenen geschikt zijn voor het beoogde gebruik. Vrouwenvoeten hebben bv. in verhouding een kortere enkel en een kleinere wreefomtrek. Een slechte pasvorm verhoogt het risico op voetletsel en soms blijvende schade.

3. Veiligheidskenmerken

Belangrijke overwegingen zijn:
Schoenhoogte: minimaal de enkel bedekken kan het risico verminderen op het verzwikken van de enkel.
Veters en ritssluiting: veters worden een keer stevig vastgebonden waarna aan- en uittrekken gemakkelijk is dankzij de rits.
Neusbescherming: stalen neuzen presteren beter tegen tackers of zagen. Composiet neuskappen zijn ideaal bij detectiepoortjes.
Ondoordringbaar: Met scherpe voorwerpen op de grond is een ondoordringbare tussenzool belangrijk.

4. Veiligheidsnormen

De ISO-normering en CE-certificering testen de eisen van neuskappen, het bovendeel, de zool en specifieke functie-eisen. In de bouw bijvoorbeeld elektrostatische eigenschappen of waterbestendigheid. Producten moeten gelabeld zijn met de geteste normen.

Steelblue.com/dames