‘Statiegeld’ voor droogstapel baksteen na gebruik

Artikel delen

Op weg naar een circulaire economie in 2050 introduceert Wienerberger ‘Brick as a Service’. Het bedrijf neemt bakstenen van het remontabele C2C gevelsysteem ClickBrick na gebruik retour en betaalt voor de restwaarde. Met deze nieuwe service voor bakstenen, passtukken, ankers én clips maakt het bedrijf de cirkel van circulaire gebouwen rond. Deze gebouwen zijn de materiaalbanken van de toekomst. Daar hebben architecten, aannemers, ontwikkelaars en (toekomstige) gebruikers baat bij.

Het ClickBrick-systeem van Wienerberger is een gevelsysteem voor het droogstapelen van bakstenen. Bij het bouwen wordt geen gebruik gemaakt van mortel of lijm. Als enige droogstapelsysteem mag dit systeem het Cradle to Cradle certificaat Silver en Material Health Certificaat Gold voeren. Het systeem reduceert het gebruik van bouwstoffen, kenmerkt zich door optimaal hergebruik en resulteert in onderhoudsvrije gevels.
Nieuw is dat Wienerberger de ClickBrick-producten, inclusief rvs-clips, -klembeugels en –spouwankers na gebruik retour neemt en restwaarde toekent. Deze restwaarde is afhankelijk van de ouderdom van het materiaal. Met deze ‘Brick as a Service’ maakt het bedrijf de cirkel letterlijk rond: voor, tijdens én na de bouw. Wienerberger levert het materiaal voor demontage op de bouwplaats en voor verpakking. De retournamegarantie wordt vooraf overeengekomen en geldt voor het specifieke project waarin het ClickBrick-systeem is toegepast.