Baanbrekende innovatie vloerbekisting

Artikel delen

De veiligheidseisen voor het bekisten van vloeren worden steeds belangrijker. Bekistings- en steigerfabrikant PERI introduceert daarom het toekomstbestendige grote paneelbekistingssysteem SKYMAX. Deze oplossing maakt bekisten vanuit een veilige positie mogelijk, onderscheidt zich door zijn lage gewicht en heeft een hoge technische en economische flexibiliteit.

Het principe van de innovatieve SKYMAX bekisting berust op compatibele onderdelen in verschillende materialen. Foto: PERI GmbH.

Het SKYMAX systeem wordt op de markt gebracht als een kit die bestaat uit compatibele componenten van verschillende materialen. Panelen, stempelkoppen en andere systeemcomponenten zijn in veel verschillende combinaties te gebruiken. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om de SKYMAX panelen op de bouwplaats met gebruik van veiligheidsapparatuur tot grote tafelbekisting te monteren. Bovendien zal het mogelijk zijn om extra panelen direct aan de tafelbekisting te bevestigen.

Foto: PERI GmbH.

Toekomstbestendig en kostenbesparend

Vanuit het montage-oppervlak eronder worden de panelen door middel van tanden door de gepatenteerde geleidingsopeningen geleid, naar de kop waar ze automatisch op hun plaats worden vastgezet en niet kunnen worden opgetild. Dit vermindert de hoeveelheid werk en inspanning en verhoogt het veiligheidsniveau op de bouwplaats aanzienlijk. Extra systeemcomponenten, zoals kolomframes en pasplaatdragers, maken het veilig en gemakkelijk om pasvlakken te nivelleren. Geen van de bekistingspanelen weegt meer dan 32 kg. Bovendien maken de handgrepen in de zij- en lengteprofielen de panelen gemakkelijker en ergonomischer in het gebruik.
Door de installatie van standaard RFID-transponders met dubbele frequentie in elk systeem kunnen klanten de panelen op grote afstanden en groepsgewijs detecteren en duidelijk identificeren met behulp van een scanner. Op deze manier kunnen specifieke componentinformatie en montage-instructies digitaal worden opgehaald met gebruik van een conventionele NFC-compatibele smartphone en de PERI Material Scan App. Tevens kunnen logistieke processen worden geoptimaliseerd volgens het track & trace-principe.

Foto: PERI GmbH.

Gering aantal systeemcomponenten

Werken met dit systeem is eenvoudig vanwege het geringe aantal verschillende systeemcomponenten. Het systeem van het combineren van de panelen en koppen spreekt voor zich. Er is slechts één kop nodig voor het bekistingsproces, aangezien de kop flexibel in alle richtingen kan worden ingezet.
Met de startdrager kan de gebruiker het proces gemakkelijk starten en wordt het bekistingsproces efficiënter: naast de verminderde werklast bij de start, zijn er minder driepoten nodig voor het bekistingsproces. Bovendien is het niet langer nodig om het tijdrovende proces van het op één niveau brengen van de afzonderlijke stempels te doorlopen. Het gebruik van een afzinkkop beperkt de bekistingstijd tot een minimum en maakt de weg vrij voor snel en gedeeltelijk vroegtijdig ontkisten. Zodra het vroegtijdig ontkisten is voltooid, kunnen de panelen samen met de koppen voor het volgende gedeelte worden gebruikt. Gezien het feit dat er slechts twee arbeiders nodig zijn voor het be- en ontkistingsproces, wordt ook de benodigde hoeveelheid personeel tot een minimum beperkt.

PERI BeNeLux B.V.
www.peri.be