Dokadek 30 vloerbekistingsysteem voor multifunctionele nieuwbouw

Artikel delen

Hoogwaardige architectuur, uitzicht over het water, openbaar vervoer voor de deur en centraal gelegen – dat zijn de ingrediënten waarmee Den Dunnen Bouw & Ontwikkeling momenteel twee nieuwe multifunctionele horeca- en kantoorpanden realiseert. De panden worden als twee pendanten gesitueerd aan het Waterbusplein in Hendrik-Ido-Ambacht. Verantwoordelijk voor de beton-ruwbouw is Brouw & De Bode b.v.. Voor een snelle, veilige en efficiënte realisatie van de vloeren vertrouwt het bedrijf op de Dokadek 30 vloerbekisting van bekistingsspecialist Doka. Voor de montage en demontage maakt Madema Steigerwerken zich sterk.

Bouwtekening bestuderen

Brouw & De Bode is in de wereld van de betonwerken geen onbekende. In opdracht van een groot aantal aannemers realiseert het bedrijf niet alleen bedrijfshallen en kantoorpanden, maar ook diverse utiliteitsprojecten in de regio Zuidwest- en Midden-Nederland. Met kwaliteit, inzet en betrouwbaarheid probeert het bedrijf zich daarbij succesvol te onderscheiden.

Samenwerking zorgt voor versterking

We spreken met Gert-Jan de Bode, directeur/mede-eigenaar van Brouw en De Bode, over het project op de bouwlocatie. Hij is trots op het resultaat dat tot dusver is bereikt. “Voordat we hier echter aan de slag konden, hebben we samen met Doka én Madema Steigerwerken veel tijd in de voorbereiding gestoken. We wilden een oplossing bieden die voor de opdrachtgever meerwaarde biedt. Een oplossing die niet alleen snel werkt, maar ook de veiligheid van de mensen hier op de bouwplaats garandeert. En de aanwezigheid van een Doka-instructeur helpt daar bij.”

Bij de bouw van twee nieuwe multifunctionele horeca- en kantoorpanden aan het Waterbusplein in Hendrik-Ido-Ambacht wordt voor een snelle, veilige en efficiënte realisatie van de vloeren vertrouwt op de Dokadek 30 vloerbekisting van bekistingsspecialist Doka.

Bij de bouw van twee nieuwe multifunctionele horeca- en kantoorpanden aan het Waterbusplein in Hendrik-Ido-Ambacht wordt voor een snelle, veilige en efficiënte realisatie van de vloeren vertrouwt op de Dokadek 30 vloerbekisting van bekistingsspecialist Doka.

Dokadek 30 vloerondersteuningssysteem: snel en doelmatig

BouwersVoor het betonwerk van de nieuwbouw werd Brouw & De Bode gevraagd offerte te doen. Omdat het bedrijf al vele jaren vertrouwt op Doka bekistingen, was de keuze voor een bekistingspartner ook bij dit project snel gemaakt. “Samen met Doka hebben we ingeschreven voor het project waarbij wij voor de vloeren gekozen hebben voor het Dokadek 30 vloerbekistingsysteem”, aldus Gert-Jan de Bode. “De projectplanning is strak en vergt een hoog bouwtempo. Dat vereist een systeem dat snel en doelmatig te verwerken is. Als dragerloze bekisting is Dokadek eenvoudig handmatig te plaatsen.” De bekisting kenmerkt zich verder door de lichte staalconstructie die met een samengestelde hout-kunststofplaat is bekleed.

Thijs van der Wielen van Doka Nederland vult aan: “De ontwikkeling van een bruisende ontmoetingsplek waar werken, vergaderen, ontspannen, sport en leisure samenkomen, vraagt ook om een bekistingspartner die meerdere functies combineert. Samen met Brouw & De Bode en Madema Steigerwerken hebben we de engineering op ons genomen en hebben we een concept uitgewerkt waarin het Dokadek 3- vloerbekistingsysteem centraal stond. Daarbij hebben we verder gekeken dan alleen het bekistingsysteem. Ook aan de veiligheid en het bouwtempo hebben we concreet bijgedragen. Zo zijn we als team in staat om de uit 3 respectievelijk 4 bouwlagen bestaande gebouwen snel en efficiënt te realiseren. We zijn het hele project blijven begeleiden waarbij onze collega Denick Gemert steeds op vaste momenten aanwezig was om waar nodig instructie of hulp te bieden.”

Veilig monteren en demonteren

Madema Steigerwerken is vanaf het begin nauw bij het project betrokken. Het bedrijf verzorgt de montage en demontage. Dennis Beijer, directeur van Madema Steigerwerken, hierover: “Dit project toont mooi aan dat snel werken niet ten koste hoeft te gaan van veiligheid en ergonomie.” Met Dokadek 30 kan rechtop worden gewerkt en treedt er geen vermoeiing op door het voortdurend bukken van medewerkers om de panelen in te kunnen hangen. Ook bij het ontkisten hoeft niet vermoeiend boven het hoofd te worden gewerkt. “Voor de kolommen werken we met een soort meccanosysteem waarmee alle mogelijke pasdelen zijn samen te stellen”, vervolgt  Dennis Beijer. “En natuurlijk gaat veiligheid boven alles. Daarom is het wel zo plezierig dat het veiligheidssysteem XP rechtstreeks op de bekistingspanelen kan worden aangebracht. Zo werken onze mensen altijd op een veilige manier.”

Bouwsel

Nauwkeurig monitoren

In projecten als deze is snelheid geboden. Het Dokadek bekistingsysteem helpt daarbij. “Veel van de tijd die we winnen, is te danken aan de snelle ontkistingsmogelijkheid. Maar misschien nog wel belangrijker is de mogelijkheid om met Concremote de sterkteontwikkeling van het beton realtime en op afstand te meten en te monitoren. Zo weten we precies wanneer de juiste druksterkte is bereikt om te ontkisten”, aldus Gert-Jan de Bode. Concremote werkt op basis van sensoren die tijdens het storten in het beton worden aangebracht en regelmatig de temperatuurontwikkeling van het verse beton meten. De data worden draadloos naar het Concremote verwerkingscentrum gestuurd waar de gegevens met de De Vree gewogen rijpheidsmethode worden vertaald naar de actuele betonsterkte. De meetresultaten zijn op ieder moment in te zien via een beveiligd webportal. Daarnaast is het mogelijk een melding te ontvangen wanneer een bepaalde druksterkte is bereikt. “Zo kunnen we ook weer sneller ruimte maken voor de afbouw.” De oplevering van de nieuwbouw aan het Waterbusplein staat gepland voor de zomer van 2022.

Doka Nederland
www.doka-nederland.nl