Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Bekistingsoplossing voor snel optoppen bestaand warenhuis

In het centrum van Rotterdam, nabij de ‘Koopgoot’ wordt een toekomstbestendig gebouw gerealiseerd dat kantoren en winkels combineert: AIR Offices Rotterdam. Het gebouw is een herontwikkeling van het in 1950 gerealiseerde ontwerp voor het warenhuis Vroom en Dreesmann. Bij de huidige transformatie van de bestaande bouwlagen wordt het gebouw ‘opgetopt’ met twee nieuwe kantoorlagen. De oplossing die daarvoor werd ontwikkeld bleek de nodige tijd te besparen: de verdiepingen konden drie weken eerder worden opgeleverd dan gepland. Ook zonder prefab kan er dus snel gewerkt worden.

Bouwbekisting

In de afgelopen 70 jaar werd het oorspronkelijke ontwerp van de gebroeders Kraaijvanger al verschillende keren verbouwd en voorzien van extra verdiepingen. Met de huidige transformatie komen er nog twee bouwlagen bij. De transformatie wordt gerealiseerd door Visser & Smit Bouw. Voor de twee nieuwe kantoorlagen schakelde het bedrijf Stecon in, dat samen met Hünnebeck een oplossing bedacht voor het optoppen op het gebouw dat oorspronkelijk uit twee verdiepingen, een kelder en een zwevend dak bestond. Deze oplossing bleek een kortere bouwtijd op te leveren dan een prefab oplossing.

Nieuwe uitstraling

In de afgelopen 70 jaar werd het oorspronkelijke ontwerp van de gebroeders Kraaijvanger al verschillende keren verbouwd en voorzien van extra verdiepingen. Met de huidige transformatie komen er nog twee bouwlagen bij. De transformatie wordt gerealiseerd door Visser & Smit Bouw. Voor de twee nieuwe kantoorlagen schakelde het bedrijf Stecon in, dat samen met Hünnebeck een oplossing bedacht voor het optoppen op het gebouw dat oorspronkelijk uit twee verdiepingen, een kelder en een zwevend dak bestond. Deze oplossing bleek een kortere bouwtijd op te leveren dan een prefab oplossing. Nieuwe uitstraling Het ontwerp voor de herontwikkeling is van de hand van Womo architecten. De dichte geveldelen op de begane grond worden weer opengebroken, zoals in het oorspronkelijk ontwerp, evenals de begane grond aan de Westewagenstraat. Het voorheen gesloten, naar binnen gerichte warenhuis krijgt daarmee een nieuwe ‘luchtige’ look waaraan ook de nieuwe naam is ontleend: AIR Offices Rotterdam. Grote, omlijste ramen en hoogwaardige beglazing verbeteren bovendien de zichtbaarheid en het comfort. Het gebouw wordt BREEAM Excellent en WELL Gold gecertificeerd. De voetgangersomgeving rond het gebouw zal nieuw leven worden ingeblazen met openbare voorzieningen zoals restaurants, bars, cafés en een fietsenstalling voor meer dan 600 fietsen. Het geheel sluit stedenbouwkundig goed aan bij de herontwikkeling van het gebied dat loopt van het Hofplein tot aan de Maas. Naast de winkels op de begane grond en eerste verdieping komen er op de bovenste verdiepingen kantoorruimtes. Hiertoe wordt het gebouw uitgebreid met twee nieuwe bouwlagen met wijds uitzicht over de hele binnenstad. Op het dak komt een paviljoen met dakterras met uitzicht over het Beursplein en de Coolsingel. Uitdagende opdracht De bouw van de twee nieuwe lagen bracht de nodige constructieve uitdagingen met zich mee. De bestaande vloerconstructie was niet voldoende draagkrachtig om de nieuwbouw te kunnen ondersteunen. Bovendien lag het bouwtempo hoog om de overlast voor de binnenstad van Rotterdam tot een minimum te beperken. Stecon en Hünnebeck werden gevraagd een oplossing hiervoor te ontwikkelen. In nauw overleg en samenwerking met Visser & Smit Bouw werd een constructie bedacht die de nieuwbouw kon ondersteunen. Hünnebeck’s TOPEC-vloerbekistingsysteem, het GASS-ondersteuningssysteem en INFRAKIT vormden de belangrijkste schakels hierin. Meccano-achtige overspanning Op de vierde verdieping van de bestaande bouw mochten bepaalde delen totaal niet worden belast. Hünnebeck bood hiervoor een oplossing met het modulaire zwaarlast ondersteuningssysteem INFRAKIT. Met dit meccano-achtige systeem kon een spant worden gecreëerd met een overspanning van ruim 35 meter. Hierdoor konden de krachten die optreden bij het storten van de nieuwe verdiepingsvloeren, via stalen balken en drukverdelers worden afgedragen op de bestaande balken. Deze balken werden hiertoe met behulp van GASS-ondersteuningen doorgestempeld tot aan de begane grond. Dit GASS-systeem is een lichtgewicht ondersteuningssysteem met een hoge draagcapaciteit dat dankzij het beperkt aantal onderdelen snel te monteren is. Nadat de vloeren waren uitgehard en op sterkte gekomen, kon de tijdelijke ondersteuning weer worden verwijderd. TOPEC-vloerbekistingsysteem Voor het storten van de nieuwe vloeren maakte Stecon gebruik van het TOPEC-vloerbekistingsysteem. Dit modulaire, aluminium systeem laat zich veilig monteren in drie werkstappen: inhaken van de vloerbekistingspanelen, omhoogduwen en schoren. De lichte aluminium panelen hebben een afmeting van 1,80 x 1,80 meter. Ieder paneel biedt zo een bekistingsoppervlak van 3,24 m2 wat de bouwsnelheid ten goede komt. Voor de vloer van de bovenste verdieping werd het TOPEC-systeem gecombineerd met Hünnebeck’s RASTO randbekisting. Teamwork Over de samenwerking tussen Visser & Smit Bouw, Stecon en Hünnebeck vertelt Merdan Dalmis van Stecon: “Het optoppen op de bestaande bouw vereiste de nodige expertise. Door de nauwe samenwerking tussen Visser & Smit Bouw, Stecon en Hünnebeck kon die expertise worden geboden. Bovendien bleek de oplossing die werd ontwikkeld de nodige tijd te besparen: we konden de verdiepingen drie weken eerder opleveren dan Visser & Smit Bouw had gepland. Het is mooi om te zien en te ervaren wat de voordelen van een goede samenwerking zijn.” Het ontwerp voor de herontwikkeling is van de hand van Womo architecten. De dichte geveldelen op de begane grond worden weer opengebroken, zoals in het oorspronkelijk ontwerp, evenals de begane grond aan de Westewagenstraat. Het voorheen gesloten, naar binnen gerichte warenhuis krijgt daarmee een nieuwe ‘luchtige’ look waaraan ook de nieuwe naam is ontleend: AIR Offices Rotterdam. Grote, omlijste ramen en hoogwaardige beglazing verbeteren bovendien de zichtbaarheid en het comfort. Het gebouw wordt BREEAM Excellent en WELL Gold gecertificeerd.

De voetgangersomgeving rond het gebouw zal nieuw leven worden ingeblazen met openbare voorzieningen zoals restaurants, bars, cafés en een fietsenstalling voor meer dan 600 fietsen. Het geheel sluit stedenbouwkundig goed aan bij de herontwikkeling van het gebied dat loopt van het Hofplein tot aan de Maas. Naast de winkels op de begane grond en eerste verdieping komen er op de bovenste verdiepingen kantoorruimtes. Hiertoe wordt het gebouw uitgebreid met twee nieuwe bouwlagen met wijds uitzicht over de hele binnenstad. Op het dak komt een paviljoen met dakterras met uitzicht over het Beursplein en de Coolsingel.

Uitdagende opdracht

De bouw van de twee nieuwe lagen bracht de nodige constructieve uitdagingen met zich mee. De bestaande vloerconstructie was niet voldoende draagkrachtig om de nieuwbouw te kunnen ondersteunen. Bovendien lag het bouwtempo hoog om de overlast voor de binnenstad van Rotterdam tot een minimum te beperken. Stecon en Hünnebeck werden gevraagd een oplossing hiervoor te ontwikkelen. In nauw overleg en samenwerking met Visser & Smit Bouw werd een constructie bedacht die de nieuwbouw kon ondersteunen. Hünnebeck’s TOPEC-vloerbekistingsysteem, het GASS-ondersteuningssysteem en INFRAKIT vormden de belangrijkste schakels hierin.

Bouwbekisting

Hünnebeck’s TOPEC-vloerbekistingsysteem.

Meccano-achtige overspanning

Op de vierde verdieping van de bestaande bouw mochten bepaalde delen totaal niet worden belast. Hünnebeck bood hiervoor een oplossing met het modulaire zwaarlast ondersteuningssysteem INFRAKIT. Met dit meccano-achtige systeem kon een spant worden gecreëerd met een overspanning van ruim 35 meter. Hierdoor konden de krachten die optreden bij het storten van de nieuwe verdiepingsvloeren, via stalen balken en drukverdelers worden afgedragen op de bestaande balken. Deze balken werden hiertoe met behulp van GASS-ondersteuningen doorgestempeld tot aan de begane grond. Dit GASS-systeem is een lichtgewicht ondersteuningssysteem met een hoge draagcapaciteit dat dankzij het beperkt aantal onderdelen snel te monteren is. Nadat de vloeren waren uitgehard en op sterkte gekomen, kon de tijdelijke ondersteuning weer worden verwijderd.

Vloerbekisting

INFRAKIT drukverdeler op de begane grond.

TOPEC-vloerbekistingsysteem

Voor het storten van de nieuwe vloeren maakte Stecon gebruik van het TOPEC-vloerbekistingsysteem. Dit modulaire, aluminium systeem laat zich veilig monteren in drie werkstappen: inhaken van de vloerbekistingspanelen, omhoogduwen en schoren. De lichte aluminium panelen hebben een afmeting van 1,80 x 1,80 meter. Ieder paneel biedt zo een bekistingsoppervlak van 3,24 m2 wat de bouwsnelheid ten goede komt. Voor de vloer van de bovenste verdieping werd het TOPEC-systeem gecombineerd met Hünnebeck’s RASTO randbekisting.

Bouwbekisting

INFRAKIT drukverdeler op de begane grond.

Teamwork

Over de samenwerking tussen Visser & Smit Bouw, Stecon en Hünnebeck vertelt Merdan Dalmis van Stecon: “Het optoppen op de bestaande bouw vereiste de nodige expertise. Door de nauwe samenwerking tussen Visser & Smit Bouw, Stecon en Hünnebeck kon die expertise worden geboden. Bovendien bleek de oplossing die werd ontwikkeld de nodige tijd te besparen: we konden de verdiepingen drie weken eerder opleveren dan Visser & Smit Bouw had gepland. Het is mooi om te zien en te ervaren wat de voordelen van een goede samenwerking zijn.”

BouwTotaal