Luchtdicht bouwen: een must

Artikel delen

Het besparen van energie begint tegenwoordig bij de bouw van een pand. Vandaar dat luchtdicht bouwen dé norm is geworden, maar wat is het nou precies? En hoe weet u zeker dat uw personeel goed op de hoogte is van de laatste wetgeving en technieken?

James Groen, opgeleid als bouwfysicus, heeft veel ervaring als adviseur bouwfysica voor voorschrijvende instanties in de bouw. Sinds 1992, bij het van kracht worden van het Bouwbesluit, geeft hij voor Bouwradius trainingen aan bouwpersoneel. Maar, legt Groen uit, ook planners, onderaannemers, installateurs en elektriciens moeten op de hoogte zijn van de richtlijnen. Want als het werk niet aan de eisen voldoet, moet het worden aangepast en dat kan aardig in de kosten lopen.

Groen: ‘Allereerst leg ik de begrippen uit en wat “luchtdicht” inhoudt, want het is een abstract begrip. Hierna vertel ik wat de eisen zijn die in het Bouwbesluit zijn vastgelegd over energiezuinig bouwen, waarvan luchtdichtheid een belangrijk onderdeel is. Die eisen vertaal ik voor het bouwpersoneel naar de werkvloer. Ik behandel de plekken in een pand die gevoelig zijn voor luchtdoorlatendheid, wat de praktische oplossingen zijn en welke materialen je het beste kunt gebruiken. Het liefst sluit ik een training af met een praktijkgedeelte. Dat kan in het pand van de werknemers zelf zijn of, idealiter, in een fris opgeleverd pand. Met een zogenaamde “blowdoortest”, waarmee ik luchtdoorlatendheid in kaart breng door middel van infrarood en rookdetectie, visualiseer ik de typische details waar in de praktijk goed op gelet moet worden. Kortom: Luchtdicht bouwen is écht een must!’

Bouwradius
www.bouwradius.nl