Eerste 3D-geprinte PET flessen paviljoen van IMd is startschot van constructief experiment

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft het startsein gegeven voor het printen van het allereerste 3D-geprinte paviljoen, geheel gemaakt van gerecyclede PET flessen. Na jarenlang materiaalonderzoek in samenwerking met de TU Delft, is het de eerste keer dat deze polyester kunststof constructief wordt ingezet. Iets vertraagd vanwege Covid-19 wordt het paviljoen in de loop van 2021 in Rotterdam gepresenteerd. Dat is niet het slot, maar juist de start van een experiment!

New school constructeurs op innovatie missie

Het bouwwerk is geen doel op zich, maar onderdeel van een onderzoek naar het materiaal en diens mogelijkheden. Hoe lang houdt het bouwwerk zijn vorm? Is er een architectonische toekomst weggelegd voor dit materiaal? Wanneer het bouwwerk na verloop van tijd zijn vorm of kracht verliest, wordt het materiaal simpelweg hergebruikt.
Het idee voor het paviljoen ontstond in 2019 en werd datzelfde jaar nog uitgewerkt. Een zoektocht naar het juiste concept en materiaal leidde naar de kunststof polyethyleentereftalaat (PET), dat print- en recyclebaar is. De nieuwsgierigheid en lol die dit experiment illustreert, is kenmerkend voor IMd, dat geleid wordt door vier directeuren Rob Stark, Paul Korthagen, Remko Wiltjer en Pim Peters.

IMd is sinds 2011 gevestigd in een oude metaalfabriek aan de Rotterdamse Piekstraat. Het karakteristieke bakstenen gebouw uit 1951 heeft enorme lichtstraten in het dak, een bijzondere staalconstructie en originele kraanbanen die dwars door de kantoorruimte lopen.
Het paviljoen – bedoeld om op hoogte bovenop een van de kraanbanen extra werkplekken te creëren – is de nieuwste in een serie van ‘stunts’ van IMd, op zoek naar andere invalshoeken en materiaal innovatie.

“Je kunt niet claimen innovatief te zijn zonder zelf te experimenteren.
Het paviljoen is illustratief voor hoe wij als bedrijf denken en werken. We durven nieuwe dingen te proberen en willen duurzaamheid, design en architectuur zo aan elkaar verbinden.”
Pim Peters, directie IMd

Eerste constructie van gerecyclede PET flessen

Vanaf het begin van dit ambitieuze plan werkt IMd nauw samen met Ector Hoogstad Architecten voor de architectuur van het bouwwerk. TU Delft deed onderzoek naar materiaaleigenschappen als draagkracht en akoestiek. Met het paviljoen toont IMd aan dat PET goed te hergebruiken is en bovendien constructieve eigenschappen heeft. Het bouwwerk bestaat uit diverse schaaldelen, elk zo’n 300 kilo zwaar. De vorm van het paviljoen is een afgeleide van de materiaaleigenschappen. Het materiaal draagt zichzelf en heeft een slanke schil die voor een deel hol is, om gewicht te reduceren. De complexe, organische vorm die het oplevert is goed te printen en zo is het paviljoen een samenspel van materiaaleigenschappen en productietechniek en straks een toonbeeld van zowel innovatie als duurzaamheid en hergebruik.
Het Spaanse bedrijf Nagami startte begin 2020 met het printproces van het bouwwerk. Om het bouwwerk te realiseren was een printproces van een aaneengesloten vier maanden nodig. Dat proces startte in januari 2020, maar liep vertraging op vanwege Covid-19. Inmiddels is het printproces hervat. Zodra het in 2021 weer kan, organiseert IMd een feestje om hun 60-jarig bestaan én de oplevering en opening van het PET flessen paviljoen in Rotterdam te vieren.