Blue sprint: sneller werken met minder faalkans

Artikel delen

Steeds meer aannemers maken gebruik van de Blue sprint services van Xella. Daarbij zet Xella de gevraagde bouwproducten kostenloos vanaf een 2D-tekening in een 3D-model. Dat werkt sneller en beter en verkleint de faalkans.

Xella liep een jaar of zes geleden voorop met de ontwikkelingen rondom 3D-modellen, BIM en dergelijke. Dat doet het bedrijf nog steeds en klanten volgen daar in. Maar in de praktijk zijn nog niet alle aannemers overgestapt op 3D. Terwijl het volgens Han den Hartog van Xella helemaal niet moeilijk is en voor alle partijen eigenlijk alleen maar voordelen biedt.

Heen en weer

Bouwkundig tekenwerk is vanouds 2D. Aannemers sturen Xella hun 2D-tekeningen om aan de hand daarvan te bepalen welke materialen er nodig zijn voor bijvoorbeeld vloeren en wanden. In dat proces stuurde Xella voorheen ook altijd 2D-tekeningen retour ter controle. Die tekeningen gingen – inmiddels wel digitaal – een aantal keren heen en weer voordat de handtekening voor akkoord werd gezet.

“Nu kunnen we de materialen verwerken in een 3D-model. Daarbij leg je de maten vast, maar ook de specificaties. Zo’n 3D-model geeft de aannemer heel snel inzicht of bijvoorbeeld alle hoogtematen van ramen wel correct zijn en hij kan ook heel snel vergelijken met bijvoorbeeld de installatietekeningen om te beoordelen of alle kanalen er wel in gaan passen.”

Kleinere faalkans

‘Clash-controle’ heet dat met een mooi woord. Daarbij worden alle ‘botsingen’ al in de tekening opgespoord in plaats van op de bouw. In het 3D-model wordt het gebouw namelijk digitaal alvast gebouwd met alle benodigde materialen. Dat 3D-model stuurt bij Xella ook de productie aan, zodat tekening en praktijk honderd procent met elkaar overeenstemmen. Dat scheelt enorm in faalkansen op de bouwplaats. En daarmee ook nog eens in kosten en moeite en bouwsnelheid.

De 3D-service, die Xella aanbiedt onder de naam blue sprint, is een gratis service. De aannemer heeft ook geen ingewikkelde software nodig om het 3D-model te kunnen bekijken. Zelf hoeft hij ook niet in het model te kunnen werken. Als er wijzigingen zijn, gaat Xella die zelf invoeren zodat de benodigde materialen altijd zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

Beter bouwproces

Den Hartog: “Door analoge bouwmaterialen te combineren met digitale diensten ontstaat een grote kans om de bouwplanning doorslaggevend te verbeteren. Dit helpt de bouwtijd te verkorten, de bouwkosten te verlagen en hulpbronnen te sparen. Onze natuurlijke bouwmaterialen en de minimalisering van afval in combinatie met een geoptimaliseerde bouwplaatslogistiek komen zowel het milieu als de klant ten goede.”

Wie meer wil weten over de voordelen van 2D naar 3D en daarbij ondersteuning wil hebben, kan contact opnemen met Xella.

Xella
www.xella.nl