Droogtijd stucwerk: vragen beantwoord

Artikel delen

Zo, klusje geklaard. Het stucwerk is aangebracht, tijd voor de volgende stap. Wordt het schilderen of behangen? Maar wanneer is stucwerk overschilderbaar? Wanneer is stucwerk droog genoeg om te behangen? De afgelopen periode is door corona veel thuis geklust. De kinderkamer aanpakken, een aanbouw maken. De website van BouwTotaal krijgt via de zoekmachines heel wat vragen voorgeschoteld. Vaak ook over stucwerk in combinatie met droogtijd. Belangrijk onderdeel van het antwoord is geduld. Wacht lang genoeg, wees niet te snel. Zeker als de wand of het plafond nog verder behandeld moet worden, neem je het zekere voor het onzekere en wacht je tot het stucwerk droog genoeg is.

stucwerk op muur

Maar wanneer is stucwerk droog? ook al beschik je over een flinke dosis geduld, je wilt natuurlijk wel weten waar je aan toe bent. De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van een viertal factoren. De dikte van het stucwerk, luchtvochtigheid, ventilatie en temperatuur. Hoe idealer deze omstandigheden, des te eerder is het stucwerk droog. Bedenk hierbij ook dat sommige muren een dikkere stuclaag nodig dan andere muren.

“Help mijn stucwerk droogt niet. Jawel: 1 dag droogtijd per 1 mm”

Inschatting droogtijd

Op basis van de dikte van het stucwerk is een vuistregel ontwikkelt voor de droogtijd. Per 1 millimeter stucwerk geldt een droogtijd van 1 dag. Je weet dat stucwerk droog genoeg is om verder te behandelen als deze een egale kleur heeft. Dit betekend dat er geen natte plekken meer aanwezig zijn. Het stucwerk is dan overschilderbaar of te behangen. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt.

Droogtijd stucwerk

Droogtijd stucwerk verkorten?

Er komen op de redactie regelmatig vragen binnen of de droogtijd is te verkorten. Stucwerk drogen met ventilator? Stucwerk drogen met een bouwdroger? Van ventilator, tot bouwdroger of het plaatsen van kachels: we raden het af, doe het niet. Zonde van uw werk! Goed drogen kost tijd en dit forceren kan het stucwerk beschadigen. Zorg wel voor voldoende verse lucht die vocht kan afvoeren en zorg voor een tempratuur van 20 graden.

Conclusie

De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie. Ga niet aan de slag met een ventilator of bouwdroger. De droogtijd op deze manier proberen te versnellen zorgt vooral voor een verminderde kwaliteit omdat het materiaal niet op een natuurlijke manier opdroogt. Kies voor geduld. Dat is een schone zaak met het beste resultaat.

Andere relevante artikelen over stucwerk:

Wat te doen als stucwerk loslaat.
Tips voor her schilderen van stucwerk.