Faay: Compleet circulair, duurzaam en snel

Artikel delen

Met een biobased vlaskern in de scheidingswanden heeft Faay Vianen al 50 jaar lang een circulaire basis. De vlaskern zorgt voor stabiliteit, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid en een zeer hoge schroefvastheid.

tekening

Circulair gedachtegoed

Er moet in Nederland veel en snel bijgebouwd worden. Maar ook duurzaam, energieneutraal en zonder uitstoot van CO2 en stikstof. Een antwoord op deze uitdaging is circulair en conceptueel bouwen. M’DAM in Monnickendam is zo’n project. Ontworpen door Finch Buildings en gebouwd door De Groot Vroomshoop. Een vierlaags complex met 62 appartementen. Modules ontwikkeld vanuit het circulaire gedachtegoed van Finch Buildings.

Prefabricageproces

Het project in Monnickendam is uniek. Naast dat het bijna in zijn geheel uit hout bestaat, worden de appartementen daarbij vrijwel volledig in de fabriek gebouwd.
De Groot Vroomshoop is verantwoordelijk voor de engineering, productie en realisatie! Op dit moment draait de fabriek in Enschede op volle toeren. in de twee grote productiehallen van de fabriek van De Groot Vroomshoop worden alle modulaire houten appartementen industrieel geprefabriceerd. Uitgangspunt is circulair bouwen, met hout als belangrijkste bouw- en constructiemateriaal. Andere bouwmaterialen moeten aansluiten bij dat concept. De Faay scheidingswanden pasten daar uitstekend in met hun biobased kern. En net als hout legt ook vlas CO2 vast tijdens de groei, in plaats van dat het CO2 uitstoot bij de productie.

Faay op Maat

Faay produceert voor dit project de niet-dragende binnenwanden. Scheidingswanden voor totaal tien woningen per week! De gebruikte Faay scheidingswanden hebben een kern van vlas en zijn speciaal voor dit project aan weerszijden voorzien van een sterke en stootvaste toplaag van Rigidur. Verder is elk element standaard voorzien van twee geïntegreerde sleuven voor elektra en/of datacommunicatieleidingen en zijn de wandcontactdozen (volgens koperskeuze) in het werk gefreesd en ingebouwd. Alle wanden zijn vervolgens per woning gepakketteerd, gelabeld vervoerd naar De Groot Vroomshoop in Enschede.

Faay Vianen B.V.
Meer info: www.faay.nl