Monument in volle glorie hersteld

Artikel delen

Het is één van de eerste universitaire gebouwen van het Utrecht Science Park: de Sterrentoren, gebouwd in 1962. De Uithof was destijds nog een donkere polder, wat het voor sterrenkundigen een perfecte plek maakte om ongestoord de hemel te bestuderen. Het ontwerp van de betonnen Sterrentoren is geïnspireerd op de eerste sterrenwacht in Utrecht, de Smeetoren.

De Sterrentoren staat er, bijna 60 jaar later, nog stevig bij dankzij de extra zware onderheiding. Zo maakten bodemtrillingen geen kans om de waarnemingen te verstoren. Toch behoeft de toren onderhoud aan het beton en dient betonschade hersteld te worden op een wijze die het uiterlijk van de toren niet aantast.

Oplossingen

Adviesbureau Solid Services B.V. heeft de benodigde werkzaamheden in kaart gebracht. De werkzaamheden zijn vervolgens in overleg uitgevoerd door applicateur Totaal Vloeren en Betonherstel.
De wapening van het beton is door de jaren heen bloot komen te liggen. Die schade is hersteld met een combinatie van SikaTop® Armatec®-110 EpoCem® en Sika MonoTop®-412 Eco. SikaTop® Armatec®-110 EpoCem® is hoogwaardige epoxy-cement primer die de wapening beschermt tegen corrosie en dient als hechtbrug op beton en mortel. In combinatie met Sika MonoTop®-412 Eco, een klasse R4 betonreparatiemortel met verminderde CO2-uitstoot, resulteert dat in een krachtige combi voor een duurzame betonreparatie.

Transparante coating

Omdat men het beton wil blijven zien, is er gekozen voor Sikagard®-674 Lasur W als betonbeschermer. Deze coating is transparant, dus ideaal voor de bescherming en decoratieve afwerking van betonnen ondergronden. Tenslotte is voor de afwerking gekozen voor Sika® Primer-3 N, een primer voor poreuze ondergronden, en Sikaflex® Pro-3. Deze elastische kit met hoge mechanische bestendigheid is ingezet om de betonnen afdekkers van de betonnen wanden op het dak af te kitten. Het ruime assortiment van Sika is ingezet voor een toekomstbestendige Sterrentoren.

Sika producten

• SikaTop® Armatec®-110 EpoCem® • Sika MonoTop®-412 Eco
• Sikagard®-674 Lasur W
• Sikaflex® Pro-3
• Sika® Primer-3 N

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Universiteit Utrecht
Adviesbureau: Solid Services B.V.
Applicateur: Totaal Vloeren & Betonherstel