Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Erfgoed toekomstbestendig maken: renovatie Villa Welgelegen

Villa Welgelegen is een markante fabrikantenvilla gesitueerd in Oldenzaal. De villa is in 1905 gebouwd in opdracht van Henri Max Cohen, de eigenaar van een poetskatoenfabriek. Sinds de oprichting is de villa enkele malen verkocht en verbouwd. Rond 2008 zagen de huidige eigenaars hun kans schoon en hebben de villa weten te verwerven.

De eigenaren benaderden Van der Jeugd Architecten uit Enschede om een plan te maken voor de renovatie. Een opmerkelijke keuze, omdat de architect een klein maar een in de regio gerenommeerd bureau is dat vooral bekent staat voor haar eigentijdse architectuur. Paul van der Jeugd, naamgever en mede-eigenaar van het bureau was in de jaren ‘80 een van de eerste echte moderne architecten in Twente. Als missionaris van moderne architectuur heeft dhr. Van der Jeugd, met een groot aantal gerealiseerde werken bijgedragen aan de modernisering van de gebouwde omgeving van Twente en Enschede als voormalige textielstad in het bijzonder. Het bureau kreeg het vertrouwen van de opdrachtgevers om de villa te renoveren en ingrijpend te verbouwen.

Ontwerp

Voor Van der Jeugd Architecten was het dan ook een eer om aan de slag te kunnen met de ingetogen fabrikantenvilla. Na een aantal gesprekken met de nieuw eigenaars, bleek de grootte van de bestaande woning niet toereikend voor het gewenste programma.

De woning bestond uit een oorspronkelijk deel, het hoofdhuis en een aantal later gerealiseerde bijgebouwen. Deze bijgebouwen deden geen recht aan de villa en zaten bovendien vol asbest. Na zorgvuldige analyse is besloten de bijgebouwen te slopen en een nieuwe uitbreiding te realiseren.De nieuwe uitbreiding is nadrukkelijk achter het hoofdhuis gesitueerd. Hierdoor wordt de monumentale villa gerespecteerd en gaat de nieuwe uitbreiding niet de concurrentie aan met de woning.

Opvallend zijn een aantal ontwerpkeuzes van de architect. Waar veel bureaus zouden hebben gekozen voor een historiserende benadering en de stijl van de bestaande woning zouden hebben doorgezet in de nieuwe uitbreiding is Van der Jeugd Architecten juist een dialoog aangegaan tussen oud en nieuw, tussen monumentaal voorhuis en eigentijdse uitbreiding.

De bestaande woning is compleet gestript en zorgvuldig gerestaureerd. Hierbij is met veel zorg gekeken naar bestaande kozijnprofileringen, gevelstucwerk en verschijningsvorm. Ook in het interieur zijn een aantal kamers aan de voorzijde van de woning volledig gerestaureerd, inclusief sierstucwerkplafonds, deuren en vloeren. Deze stijlkamers gaan echter geleidelijk over naar meer eigentijdse, open ruimtes en vervolgens naar een achterbouw die volledig bestaat uit schijven en grote glasvlakken.

Deze overgang van klassiek naar modern, van historiserend naar eigentijds is door Van der Jeugd Architecten zorgvuldig vormgegeven, zowel in het exterieur als in het interieur. De nieuwe aanbouw bestaat uit 2 vleugels. In een van de vleugels, direct grenzend aan het hoofdhuis is een nieuwe keuken en een lounge gesitueerd. In de tweede vleugel, die uit 2 verdiepingen bestaat en meer richting de achtererfgrens is gesitueerd, zijn een aantal wellness-functies gerealiseerd en is een separaat toegankelijk kantoor ondergebracht.

In het hoofdhuis is de woonkamer, een bridgekamer, bibliotheek gesitueerd en zijn op de verdieping een viertal slaapkamers met eigen badkamers ondergebracht.

Interieur

In het interieur zijn een aantal spectaculaire onderdelen verwerkt. Wanneer men de woning binnenkomt valt meteen de wit natuurstenen vloer op. Met uitzondering van de 2 stijlkamers waar visgraatparket als vloerafwerking is aangebracht, is de witte natuursteenvloer overal doorgelegd. Ook de keuken is bekleed met hetzelfde natuursteen, waardoor het keukeneiland als een massieve blok natuursteen overkomt. Met veel zorg is gekeken naar de vormgeving zonder hierbij de functionaliteit uit het oog te verliezen.

In de lounge is een volledig glazen whiskybar ontwikkeld. Deze verrijdbare bar kan geparkeerd worden in een nis in de wand en komt over als een mysterieuze vitrine. Wanneer men de bar wil gebruiken, schuift een glasplaat naar boven en kan de glazen element naar voren getrokken worden waardoor een bar ontstaat.

In de woonkamer is een glazen haard opgenomen. Bijzonder aan deze gashaard is dat de vuurmond op de vloer gesitueerd is en dat hierboven een 2 meter hoge, glazen schouw aangebracht is. Hierdoor ontstaan vanuit de hal en de woonkamer interessante zichtlijnen die de ruimtes visueel met elkaar verbinden. Ook ontstaat er vanuit de woonkamer zicht op de spectaculaire glazen trap. Deze trap lijkt volledig van glas te zijn: glazen treden die in de wand lijken opgelegd, een glazen bordes en een glazen borstwering. Er zijn geen enkele mechanische verbindingen zichtbaar.

Resultaat

De renovatie van Villa Welgelegen heeft in totaal zo’n 6 jaar in beslag genomen, van eerste ontwerp tot in gebruik name. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder woonhuis waar de eigenaars trots op zijn. Naast een ingrijpende bouwkundige renovatie is de woning natuurlijk ook installatietechnisch opgewaardeerd. Door middel van warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren is de woning eigentijds zuinig gemaakt, een goed voorbeeld hoe erfgoed met beleid, visie en lef toekomstbestendig gemaakt kan worden. Oldenzaal is een stukje duurzaam erfgoed rijker!

BouwTotaal

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief