PREFAB en digitalisering gaan hand in hand

Artikel delen

De bouw digitaliseert steeds verder. Of het nu gaat om BIM, aansturen van productieprocessen, engineering of in het meest extreme geval ‘file to production’; digitalisering vinden we in de hele keten. Dit is ook essentieel voor prefabricage; zonder verdergaande digitalisering is het proces van prefabricage gedoemd te falen. Maar juist door die digitalisering nemen ook de faalkosten bij prefabricage enorm af. Overtuig uzelf op vakbeurs en kennisplatform PREFAB die 12 tot 14 oktober 2021 plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch.

Auteur: Frank de Groot, hoofdredacteur BouwTotaal

Foto: Cadix.

Tot 2030 moeten er ruim 961.000 woningen worden gebouwd. Dat blijkt uit de meeste recente woningbouwplannen die het ministerie van BZK in samenwerking met provincies en gemeenten heeft gepubliceerd. De Nederlandse woningbouw staat niet alleen hierdoor onder druk. Te hoge bouwkosten, een te krap aanbod van beschikbare en betaalbare woningen en een structureel tekort aan werknemers op de bouw vragen ook om aandacht. Naast een tekort aan bouwlocaties speelt betaalbaarheid van duurzame, kwalitatief goede woningen hierin een cruciale rol. Sinds 2014 zijn de kosten van het bouwen met 50% gestegen: dat is gemiddeld 7% à 8% per jaar. Om meer betaalbare woningen te kunnen bouwen, zal de nieuwbouw 20% goedkoper moeten (Het Financieele Dagblad, 2020). Om dit te kunnen realiseren is industrialisatie van de woningbouw onvermijdelijk.

Maar leidt dit niet tot eenheidsworst op Vinex-achtige nieuwbouwlocaties, hoor ik u denken. Ik denk het niet: door een slimme combinatie van standaard en semi-standaard elementen kan er vaak een enorm aantal variaties worden bereikt. Prefabricage hoeft dus niet tot eenheidsworst te leiden. Maar dan is het wel belangrijk dat de architect de fabriek op juiste wijze aanstuurt. Je moet ontwerpen voor een industrieel productieproces.

Industriële maakbaarheid

Volgens Henri Busker van USP Marketing Consultancy moeten ontwerpers nu al rekening houden met industriële maakbaarheid. USP Marketing Consultancy is kennispartner van PREFAB. Op de beursvloer zijn er verschillende specialisten aanwezig op het gebied van digitalisering, waaronder Simultria, CAD serviceburo en BIM4production.

Busker ziet dat bestaande bouwpartijen en startups met fabrieksmatig vervaardigde woningen komen. En producenten vervolmaken productieprocessen via automatisering en robotisering. Traditionele aannemers kiezen meer en meer voor prefab elementen en zijn aan het monteren in plaats van ‘stenen stapelen’ op de bouwplaats. Busker: “In alle gradaties zie je dat digitalisering productieprocessen bepaalt. Geautomatiseerde productielijnen en digitaal aangestuurde fabrieken zijn geen uitzondering meer. Over een aantal jaren is grootschalige digitalisering in de bouw net zo gewoon als bijvoorbeeld BIM. Tijdig aansluiten op de ontwikkeling van digitalisering geeft wel die kennis en voorsprong die je graag wilt hebben of sterker: nodig hebt om te kunnen overleven.”

Meer weten over prefabricage?

Wilt u meer weten over de rol van digitalisering binnen prefabricage? Bezoek dan vakbeurs en kennisprogramma PREFAB. Deze beurs vindt plaats op 12, 13 en 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, gelijktijdig met Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Toegang is gratis voor professionals mits u zich voor 12 oktober registreert. En met een toegangskaart voor PREFAB bezoekt u gratis ook Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Een gratis toegangskaart ter waarde van € 25,- is hier te verkrijgen.