Van prefab product naar bouwdeel en casco

Artikel delen

De vraag naar nieuwbouwwoningen groeit, maar personeel om ze te bouwen is nauwelijks te vinden. Verdergaande prefabricage kan dit probleem oplossen. Het is dan wel belangrijk dat alle prefab delen goed op elkaar worden afgestemd. Juist in dat proces van afstemming biedt Raab Karcher aannemers een helpende hand.

prefab bouwen

Ontzorgen is een modewoord, maar het is wel precies waar de afdeling Prefab van Raab Karcher zich mee bezighoudt. “Wij hebben een team van circa 40 mensen die continu bezig zijn met prefab bouwen. Wij weten wat leveranciers bieden en kunnen en wij zoeken op basis van die kennis de juiste partners voor elk project”, zegt Michel Kolk, Manager Sales Prefab bij Raab Karcher.

Afstemming

De afstemming van alle verschillende prefab bouwdelen en producten vraagt veel aandacht en is zorgvuldig precisiewerk. Als één onderdeel in de planning opschuift, moet de werkvoorbereider heel veel partijen contacten”, zegt Richard Kerkdijk, Manager Operations van de afdeling Prefab. “Met Raab Karcher heeft de aannemer een ‘single point of contact’. Hij kan met al zijn vragen en wijzigingen in planningen of tekeningen nu bij één afdeling terecht”, benadrukt Kolk.

Vanuit de brede en specialistische kennis kan de afdeling Prefab een aannemer optimaal adviseren en begeleiden. Daarbij voldoen alle adviezen tevens aan de huidige wet- en regelgeving. “We kijken naar het totaal. Alle onderdelen moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Net als een constructeur werken we van boven naar beneden. Wat je met het dak doet, heeft consequenties voor wat daar onder zit. Aannemers werken vaak andersom. Ze beginnen de bouw met de fundering en bestellen die dus ook als eerste. De rest komt later. Wij doen dat in één pakket en brengen dat onder bij de verschillende leveranciers”, zegt Kerkdijk.

advies

Optimale oplossingen

“Wij zijn niet gebonden aan één partij of één oplossing. We willen graag in een vroegtijdig stadium gesprekspartner zijn van de aannemer. Dan willen we de klantvraag samen met hem vertalen naar zo optimale mogelijke oplossingen”, zegt Kolk.

Wat optimale oplossingen zijn, is sterk projectafhankelijk. Van invloed zijn bijvoorbeeld levertijden, gekozen technische oplossingen en klantvoorkeuren. Zo kan een aannemer een sterke voorkeur hebben voor traditioneel bouwen. “Bijvoorbeeld voor stapelbouw, met keramische blokken of kalkzandsteen. Maar ook dat kan volledig in prefab. Aan de bouwmaterialen zelf wijzigt niets; alleen aan de productie.” Optimaal kan ook zijn om bijvoorbeeld topgevels uit te voeren in houtskeletbouw en die gelijk mee te nemen bij de prefab daken. Beide delen kunnen dan in één keer worden gemonteerd, wat scheelt op de inzet van een kraan en de planning.
Bundelen van volumes

“Door al onze volumes te bundelen, kunnen wij voor zowel de industrie als de bouwer een goede kwaliteit/prijs-verhouding neerleggen”, zegt Kerkdijk.

Kerkdijk en Kolk geven aan dat prefab als product veelal wat duurder is in inkoop. “Maar de winst zit in het bouwproces. Zo hoef je met prefab wanden alleen maar punten uit te zetten op de vloer. Je kunt ze met een waterpas stellen en ze staan goed. Je hoeft geen profielen meer te stellen en hoogtes uit te zetten. De timmerman – waarvan er toch al te weinig zijn – heeft er zo geen werk mee. Ook bouw je sneller en je bespaart op bouwafval”, schetst Kerkdijk enkele voordelen.

prefab bouwen

Partnership

“Maar je moet dan dus wel kijken naar het totale bouwproces en daarin alles goed met elkaar afstemmen. Daarom willen we gaan van intake naar partnership. Aannemers kunnen ons vragen om oplossingen. Wij kijken dan naar wat er kan, wat er past en wat ze willen. Daarvoor moeten we dan wel voorin het proces gaan komen”, zegt Kolk.

Meer prefab maakt het zo mogelijk om meer werk te doen met dezelfde mensen. Veel bedrijven willen graag groeien en de vraag naar woningen biedt daar ook ruimte voor. Maar groeien in aantal werknemers is lastig in de huidige arbeidsmarkt. Meer prefab maakt het dan mogelijk om in volume te groeien zonder toename van het aantal werknemers.

Communicatieplatform

Om een en ander in het bouwproces nog meer te stroomlijnen, werkt Raab Karcher op dit moment aan een nieuw communicatieplatform. Daar moet de aannemer straks alle data kunnen vinden over zijn project, inclusief planningen en 3D-modellen. De uitvoerder op de bouw moet dan genoeg hebben aan een tablet of iPad om alles te kunnen overzien. De voortgang van de bouw wordt daarmee nog minder verstoord door allerlei extra contactmomenten. ‘Dat maakt prefab bouwen in het proces nog interessanter”, zo concluderen Kerkdijk en Kolk.

Raab Karcher
www.raabkarcher.nl