Het onzichtbare zichtbaar maken: warmtebeeldcamera’s

Artikel delen

Een probleem hebben is één ding, het kunnen zien is iets anders. Een groot deel van problemen met constructies en installaties is onzichtbaar of zit verstopt in leidingen of achter muren. Een warmtebeeldcamera kan het onzichtbare zichtbaar maken.

In het jaar 1800 stond de Duits-Britse astronoom Sir William Herschel voor een raadsel. Als we licht kunnen zien, waarom warmte dan niet? Herschel kwam met de theorie dat lichtstralen ook warmte vervoerden. Tijdens een experiment waarbij hij met een glazen prisma een lichtstraal splitste, ontdekte hij dat verschillende kleuren licht verschillende temperaturen hebben. Het duurde daarna nog honderd jaar totdat elektromagnetische straling formeel werd ontdekt. Sindsdien gebruiken talloze professionals, van artsen tot astronauten, warmtebeeld om zichtbaar te maken wat met het blote oog niet te zien is.

Geheime wapens

Warmtebeeldcamera’s zijn het geheime wapen van de bouw en installatie-sector. Ze maken het vinden van een lekkende leidingen of isolatieproblemen snel en gemakkelijk. Maar ook het opsporen van knelpunten in elektrische circuits, waar bekabeling warmer wordt en die kortsluitingen kunnen veroorzaken, behoort tot de mogelijkheden. En als je weet waar een euvel zit, blijkt het heel vaak gemakkelijk te verhelpen.

Maar professionele warmtebeeldcamera’s zijn heel lang extreem dure, zware apparaten geweest. In 2016 werd dit probleem verholpen, toen Caterpillar op de proppen kwam met de Cat S60. Deze smartphone was de eerste met geïntegreerde FLIR-warmtebeeldcamera, die de technologie plotseling voor iedereen beschikbaar maakte. Vijf jaar later is deze smartphone geëvolueerd tot de Cat S62 Pro, die niet alleen beschikt over de beste warmtecamera in een smartphone, maar ook nog eens zo stevig is dat hij de zwaarste, meest veeleisende omstandigheden op de werkvloer aankan.

CAT
www.catphones.com