Houten woongebouw in zeven maanden

Artikel delen

M’DAM is volgens de makers het meest circulaire houten woongebouw van Nederland. Het bijzondere woongebouw is medio november opgeleverd aan de Pierebaan in Monnickendam. Na zeven maanden prefabricage en bouw zijn de 42 koopappartementen en 20 sociale huurwoningen aan de nieuwe eigenaren overgedragen. In Nederland is niet eerder een grootschalig woongebouw gerealiseerd dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber).

BMB ontwikkeling (onderdeel van VolkerWessels) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van M’DAM. Daniëlle Rossmeissl (ontwikkelaar): “Naast ons eigen team hebben Finch Buildings, woningcorporatie Wooncompagnie en De Groot Vroomshoop (tevens VolkerWessels) een belangrijke ‘steen’ bijgedragen aan de totstandkoming. Het woongebouw is niet alleen plezierig om in te wonen, maar ook hét bewijs dat modulair bouwen met hout toekomst heeft.”

Fabriek voor Houten Gebouwen

Alle 62 appartementen zijn vrijwel volledig in de ‘Fabriek van Houten Gebouwen’ van De Groot Vroomshoop gebouwd. In de fabriek zijn de houten modules voorzien van gevels en daken, isolatie, vloerafwerking, ramen en deuren, sanitaire ruimten, elektra en installaties. De volledige energievraag is elektrisch ingevuld. Middels groot transport zijn de appartementen over de weg naar Monnickendam vervoerd en ter plaatse gemonteerd en afgebouwd.
De circulaire houtbouw heeft een EPC van 0,0 en is volledig all-electric. Voor BMB is dit het eerste houtbouwproject met particuliere koopwoningen, waarbij een Woningborgcertificaat is afgegeven. Houtbouw reduceert de CO2-uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten en het zorgt voor een gezonder binnenklimaat.