Luchtdichting prefab houtbouw

Artikel delen

MDLX is een flexibel houten modulair bouwsysteem dat bestaat uit geprefabriceerde elementen. Deze kunnen naar wens aan elkaar gekoppeld worden tot woningen, kantoorruimte, zorgvoorzieningen, bezoekerscentra en nog veel meer. Maar hoe zorg je voor een goede luchtdichtheid? Recent zijn twee huurwoningen in de sociale sector gebouwd, waarbij de elementen al fabrieksmatig waren voorzien van de benodigde luchtdichting van Celdex.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Celdex

Twee-onder-een-kapwoning

Twee huurwoningen van MDLX opgebouwd uit houten modulair bouwsysteem.

“Een jaar geleden kwam ik in contact met het jonge bedrijf MDLX. Er bleek toch wel behoefte aan luchtdichte oplossingen voor hun modulaire bouwsysteem. Door de opkomst van warmtepompen en lage temperatuurverwarming wordt een goed geïsoleerde en luchtdichte schil steeds belangrijker”, zegt Paul Slaats, Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex.

De ontwerpen kenmerken zich door een grote openheid, circulariteit en duurzaamheid. Bovendien is sprake van een industriële bouwwijze. Recent verrees in De Mortel (vlakbij het Brabantse Gemert) twee huurwoningen in de sociale sector, waarvan bijna alle bouwelementen al fabrieksmatig waren voorzien van de benodigde luchtdichting van Celdex. Voor houtbouw kan deze specialist op het gebied van luchtdicht bouwen maatwerkoplossingen bieden.

Prefab oplossingen

“Prefab bouwen leent zich prima voor een luchtdichte oplossing. Het benodigde schuimband kan namelijk al in de fabriek op de elementen worden aangebracht. Je kunt dan overal goed bij en je hebt geen last van slechte weersomstandigheden”, zegt Paul.

Voor de aansluiting van de gevelelementen is Pre-Seal Soft LF ontwikkeld. Dit polyurethaan schuimband heeft aan een comprimering na montage van slechts 20 procent voldoende om te voldoen aan de hoogste luchtdichtheidseisen voor naden. Dan praat je over Klasse 3 met een qv;10 lager dan 0,15 dm3s.m2, dat gelijk staat aan passiefhuisbouw. “Vaak is ook veel massa nodig voor de comprimering, maar dit schuimband comprimeert ook prima bij lichtere bouwdelen. Het schuimband wordt in de fabriek handmatig aangebracht. Om de bouwelementen te kunnen positioneren wordt Pre-Seal Soft LF aan de bovenzijde met een speciale ‘low-friction’ cachering uitgevoerd”, aldus Paul.

De dakelementen van het hellende dak rusten op ‘knieschotten’, omdat de langsgevels op de eerste verdieping nog iets doorlopen. Daardoor ontstaat er meer ruimte op de eerste verdieping onder het hellende dak. Voor de luchtdichte aansluiting van de dakelementen op de knieschotten is er tussen de koppeling van de stalen verankering en HSB, de Panelseal LF toegepast. Deze is ook fabrieksmatig aangebracht. Dit schuimband is eenvoudig indrukbaar en een compressie vanaf 50% is voldoende voor de luchtdichting of akoestische demping. Ook dit product is aan de bovenzijde voorzien van een low-friction toplaag.

Zicht op Pre-Seal Soft schuimband aan onderzijde gevelelement.

Zicht op Pre-Seal Soft schuimband aan onderzijde gevelelement.

Maatwerk

Stalen console die is ingepakt met Airseal

Hier is de stalen console te zien, die is ingepakt met Airseal Vulblokken. Deze sluiten weer aan op de Pre-Seal Soft LF schuimband bovenop het gevelelement.

Een bijzondere oplossing is gevonden voor de stalen consoles die op de kolommen staan en de stalen kolomvoeten. De consoles op de kolommen zijn de knooppunten voor de verbinding van verdiepingsvloeren en kolommen. “Voor de stalen consoles en kolomvoeten zijn Airseal Vulblokken gebruikt. Dit zijn op maat gestanste of gesneden en geprofileerde afdichtingsproducten van polyurethaanschuim. Deze worden op de bouwplaats aangebracht. Door de eenvoudige comprimeerbaarheid is met overmaat een perfecte lucht- en akoestische afdichting te verkrijgen. Deze zijn aan beide zijde voorzien van een tpu-folie”, aldus de Accountmanager Luchtdicht Bouwen. “De vulblokken sluiten weer aan op het Pre-Seal Soft LF schuimband op de gevelelementen, waardoor de gevel compleet luchtdicht is.”

Volgens Paul kan Celdex ook nog een EPDM Stelkozijnband leveren voor de aansluiting van de aluminium kozijnen. Dit band voorkomt verder het binnendringen van tocht, stof, geluid en voorkomt warmteverlies. “Maar MDLX heeft bij dit project nog gekozen voor een andere afdichting. We bekijken samen of we in de toekomst ook het Stelkozijnband kunnen toepassen.”

Zicht op de constructieve opbouw met kolommen.

Zicht op de constructieve opbouw met kolommen. Bovenop de kolommen de stalen consoles en onder de stalen voeten. Deze worden luchtdicht ingepakt met Airseal Vulblokken.

Totaaloplossing Dichtgarant

“Onder de noemer Celdex Dichtgarant hebben wij een compleet afdichtingsconcept geïntroduceerd dat volledig gefocust is op luchtdicht bouwen. Dichtgarant geeft antwoord aan de groeiende behoefte aan zowel advies als innovatieve oplossingen op het gebied van luchtdicht bouwen”, legt Paul uit. “Zo kunnen diverse ‘droge’ schuimbanden zoals Pre-Seal, Panelseal en Stelkozijnband prefab in de fabriek worden toegepast. Met deze manier van werken wordt er flink bespaard op applicatietijd op de bouwplaats en hebben bouwstof en weersomstandigheden geen invloed meer op de kwaliteit van de afdichtingsproducten.”

MDLX gaat in Tilburg een groot appartementencomplex realiseren en er komen ook modulaire woningen in Venray. Deze projecten vallen straks onder Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en dan is Celdex Dichtgarant natuurlijk heel aantrekkelijk. Dan kan de kwaliteitsborger eenvoudig een vinkje zetten bij de gerealiseerde luchtdichtheid.”

Celdex
celdex.nl