Ramen en deuren zijn onderschatte energielekken

Artikel delen

Het is een van de meest effectieve maatregelen die eigenaren van oudere huizen of wooncomplexen kunnen nemen in het verduurzamen: het isoleren van muren, daken, vloeren en ramen en deuren. Wist u dat wel 15% van het energieverbruik bespaard kan worden door het afdichten van ramen en deuren?  

Luchtlekkage

Met name bij oudere huizen (gebouwd voor 1970) is de hoeveelheid lucht die verdwijnt via ramen en deuren niet te onderschatten. Onder invloed van het weer zijn kozijnen en deuren kromgetrokken, wat leidt tot een onaangename tocht en verlies van kostbare warmte. Soms is er een poging gedaan om kou buiten te houden door (goedkopere) tochtwering aan te brengen, waarbij de lip echter niet over de gehele deurhoogte goed aansluit of waarbij er lucht weglekt onder de krom gespijkerde strip door. Een gure tocht is dan het gevolg.

Modern renoveren

Met het oog op de steeds hoger wordende eisen voor luchtdichtheid heeft Ellen profielen essentiële productverbeteringen in haar gamma tochtprofielen doorgevoerd. Zo zijn een aantal belangrijke renovatieprofielen voorzien van een grotere en beter isolerende afdichting (Elro XL, ANB16) om over de gehele lengte optimaal af te kunnen dichten en om de sluitweerstand te verminderen. Daarnaast is de nieuwe ARP+ voorzien van een afdichting met een holle kamer voor betere isolatie en een opstaande rand die luchtlekkage onder de strip voorkomt. Het geanodiseerde houderprofiel zorgt tevens voor een langdurige levensduur in een buitengevel situatie.

Elton
www.elton.nl