Dit is het definitieve ontwerp van mixed-use stadion de Braak in Helmond

Artikel delen

In 2019 verwierf MoederscheimMoonen samen met FaulknerBrowns Architects en CULD de opdracht voor Campus de Braak in Helmond. Na een korte stilstand in 2020 heeft het architectenteam een nieuw ontwerp gecreëerd en daarvan is het definitief ontwerp in december 2021 afgerond en goedgekeurd.

Mixed-use op z’n best

Multifunctionaliteit staat centraal bij het nieuwe stadion in Helmond. De campus wordt de thuisbasis van Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond. Ook komt er een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen en een accommodatie voor SV de Braak en JvdI de Fysioclub. Via interactieve sessies zijn al deze gebruikers meegenomen in de ontwikkeling van slimme plattegronden, de algehele logistiek en het deelgebruik van verschillende ruimtes. Zo worden de kleedkamers gedeeld door zowel SV De Braak en andere amateursportverenigingen, de jeugdopleiding van Helmond Sport, de praktijkschool en het naastgelegen Dr. Knippenberg-college. Zij maken hier op verschillende tijden en momenten van de week gebruik van.

De aula en het praktijkrestaurant van de praktijkschool zijn door de toepassing van mobiele wanden te betrekken bij de business club van Helmond Sport die zich zo langs de volledige lengte van het veld manifesteert. En in plaats van een eigen fysioruimte kunnen de profvoetballers van Helmond Sport terecht bij JvdI de Fysioclub voor fysiotherapie. Zo wordt er op alle vlakken optimaal gebruik gemaakt van de ruimtes en faciliteiten in het gebouw.

Een golvende stadiongevel

Ondanks dat het gebouw door meerdere verschillende partijen wordt gebruikt, straalt het gebouw wel een sterke eenheid uit door de toepassing van een ‘gordijngevel’ die het totaal bij elkaar samen bindt. Het gordijn wordt vormgegeven door krachtige goudbruine gevelstijlen die het gebouw statuur en dynamiek geven. Deze gevelstijlen staan los van de fysieke gevel en geven het gebouw een iconisch uitlopende hoofdvorm. Ze bewegen mee met de entreeopeningen in de gevels en de diverse toegangen naar het stadion en versterken daarmee de dynamiek van het geheel. De bouwfysische gevel heeft verfijnde verticaal belijnde gevelbeplating en glazen puien in een donkere antraciet kleur en vormen daarmee een rustige achtergrond achter de expressie van de gevelstijlen.

Een stadion op de groei

Een bijzonder aspect in het stadion is de configuratie van de tribunes. Door Helmond Sport is er gekozen om in het huidige ontwerp ‘te starten’ met enkel twee volwaardige overdekte tribunes in de lengte met circa 3.600 zitplaatsen. Door de gekozen configuratie kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen. In het huidig ontwerp spelen deze koppen van het veld een bijzondere rol in de overgang tussen gebouw en landschap. Taluds lopen van binnen naar buiten de schermgevel en zo vloeit het park het stadion binnen. Dit is ook de plek waar je gedurende de dag een glimp kan opvangen van de profs in actie.

Integraal ontwerp van gebouw en landschap

Het gebouwontwerp is vanaf het begin volledig geïntegreerd met het landschapsontwerp. De grote taluds wisselen langs het gebouw af met de entreegevels. Normaal gesproken worden stadionomgevingen gekenmerkt door veel verharding en een versteende omgeving. Voor Campus de Braak is er zorgvuldig gekeken naar hoe iedere vierkante meter zoveel mogelijk groen kon worden. Dit heeft een positief effect op de benodigde waterberging en hittestress. Ook worden er nieuwe inheemse bomen zoals de haagbeuk en dennen aan de campus toegevoegd waardoor de ecologische waarde van het park toeneemt. Het ontwerp draagt hierdoor bij aan een gezonde sport- en onderwijsomgeving en aan thema’s zoals klimaatadaptie en biodiversiteit.

Het geheel is ontworpen in combinatie met sport en spel, waarbij gebouw en landschap naadloos in elkaar over lopen. De running track rondom het stadion loopt soms over het talud en zelfs het dak van het gebouw. Naast de running track ligt een rondgang met een gedeeld voetgangers- en fietspad waar de verschillende routes en paden uit de omgeving op uitkomen. Op de hoekpunten van deze rondgang zijn vier verschillende plekken gemaakt: een entreetuin met siergrassen, een bloementuin, een speel en klautertuin en een heestertuin. Zo is Campus de Braak niet alleen een plek voor sport maar ook een plek waar mensen kunnen ontspannen en bovenal plezier kunnen maken.

Data

Locatie: Helmond BVO 11.405 m2 Opdrachtgever Gemeente Helmond & Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs Gebruikers Helmond Sport, Praktijkschool Helmond, NOC*NSF, SV de Braak & JvdI de Fysioclub
Architect: MoederscheimMoonen Architects & FaulknerBrowns Architects
Landschapsarchitect: CULD
Constructeur: Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies
Installatieadviseur: Klicket Installatie Advies en Beheer