Floriade 2022: maak steden duurzamer en leefbaarder

Artikel delen

‘Growing Green Cities’ is het motto van Floriade Expo 2022 in Almere. Van 14 april tot en met 9 oktober presenteren circa 35 landen hun concepten en innovaties voor een duurzame en groene toekomst. Zes maanden lang kunnen bezoekers een reis maken langs moderne tuinbouw en ervaren hoe binnensteden groener, duurzamer en leefbaarder kunnen worden gemaakt. Daarbij spelen ook groene daken en gevels en natuurinclusief bouwen een belangrijke rol.

Beeld: Floriade

Blik op een deel van het Floriadeterrein met achterin de bouw van kassencomplex ‘The Green House’. Links daarvoor met gele uitbouwen het woonzorgcentrum FLORA en schuin rechts daarvan de bouw van The Natural Pavilion met de HoutKern Bouwmethode. Rechts met groene gevel de groene onderwijs- en kennisinstelling Aeres Hogeschool Almere en daarnaast het paviljoen Food Forum van provincie Flevoland. Linksonder de bouw van de Duitse tuin ‘Biotopia – Growing Community’. Deze Duitse Tuin toont levendige voorbeelden van moderne grondstofbesparende tuinbouw en laat bezoekers op een speelse manier mogelijkheden zien voor de groene steden van de toekomst.

Door de verstedelijking verandert onze wereld in een razend tempo. Nederland is één van de dichtstbevolkte en verstedelijkte gebieden in de wereld en die druk merken we. Hoe gaan we om met de uitdagingen waar we mee te maken krijgen? ‘Growing Green Cities’ neemt je mee op weg naar de stad van morgen. Tijdens Floriade Expo 2022 ontdek je op het 60 hectare grote terrein groene oplossingen die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. De campagne rondom het thema ‘Growing Green Cities’ is een samenwerking tussen Almere City Marketing, Visit Flevoland, Floriade Expo 2022 en NBTC.

Internationaal

Natuurlijk staat bij de Floriade de tuinbouw centraal. Een groot deel van ons voedsel komt uit de tuinbouw en de vraag naar voedsel stijgt wereldwijd door bevolkingsgroei. Innovaties kunnen bijdragen om op een duurzame manier te voldoen aan die stijgende vraag en daar is de provincie Flevoland zich zeer van bewust. Maar ook de gebouwde omgeving komt ruim aan bod. Voorbeelden van natuurinclusief bouwen tref je overal op het terrein aan: een goede inspiratiebron dus!

Floriade verwelkomt meer dan 400 nationale en internationale deelnemers, waaronder naar verwachting 33 landen. Een groot aantal landen heeft bevestigd, anderen zitten in de ontwerpfase en met meerdere landen is Floriade nog in gesprek. De volgende 26 landen hebben hun deelname  bevestigd: België, Benin, Bolivia, China, Comoren,  DR Congo, Duitsland, Ecuador, Ethiopië, Frankrijk, Ghana, Italië, India, Japan, Jemen,  Luxemburg, Nederland, Nepal, Sudan, Suriname, Thailand, Tsjaad, Turkije, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea.

Op een hoogte van 35 meter ervaren bezoekers ruim 5 minuten Floriade van bovenaf. In een 850 meter lange kabelbaan met zeven masten verplaatsen zij zich in dit duurzame, attractieve vervoersmiddel snel tussen het zuidelijke deel van Floriade-park en het noordelijke deel. Gebruikers kunnen rustig genieten van de landschapsarchitectuur, die van bovenaf duidelijk te zien is. Floriade presenteert verschillende groene mobiliteitsoplossingen, waarvan de kabelbaan er één is. Bijzonder is verder dat de rijksweg A6 wordt overgestoken. Dit is de eerste kabelbaan in Nederland die deels boven een snelweg loopt. De kabelbaan krijgt een herbestemming na de ontmanteling op deze Expo.

Duurzame stadswijk

Nadat de wereldtuinbouwtentoonstelling afloopt, zal dezelfde gridstructuur gebruikt worden voor stadswijk Hortus. Het reeds voorafgaand aan Floriade Expo 2022 gebouwde vastgoed maakt hier dan ook deel van uit. Op dezelfde kavels komen woningen en andere wijkvoorzieningen te staan. Dit betekent dat de overgang van evenemententerrein naar stadswijk zo duurzaam mogelijk ingericht is: voorafgaand aan het evenement wordt er een geraamte van een stadswijk neergelegd wat daarna meer dan honderd jaar mee zal gaan.

Door de toepassing van deze verkaveling wordt stadswijk Hortus ook een zeer groene stadswijk. Alle wegen binnen de stadswijk grenzen namelijk aan de groenstroken van het arboretum. Achter die groenstroken komen de woningen pas. In welke straat je dan ook staat, is het eerste wat je ziet dus altijd groen. Daarachter verscholen staan pas gebouwen. Zo staat groen in deze wijk echt centraal.

De ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer realiseerde de woontoren Flores op het Floriade-terrein. Flores vervult tijdens Floriade Expo 2022 diverse functies. Na afloop wordt Flores een woontoren met 80 appartementen met een commerciële ruimte, opgenomen in het Amvest Residential Core Fund. Flores heeft een bijzonder gevelkunstwerk dat het arboretum artistiek vertaalt.

Meer informatie

Floriade Expo 2022 is van 14 april t/m 9 oktober 2022 dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Kijk voor alle informatie op www.floriade.com.

Het Japanse paviljoen ‘De Sayotama Farm Garden’ was de eerste internationale inzending die gereed was. De tuin wordt aangelegd en er is inmiddels gestart met de inrichting van het paviljoen. Bezoekers zullen straks ontdekken dat de thema’s van Satoyama nauw verwant zijn aan het thema ‘Growing Green Cities’. Het paviljoen heeft een fraai rieten dak en verder is ook gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Dit ‘Save brick tiny house’ is gemaakt van bouwblokken die zijn gemaakt van afvalplastic uit Almere. De blokken van Save Plastics zijn droog gestapeld. Onderhoud, zoals schilderwerk, is niet nodig. Volgens Save Plastics wordt er alleen al in Nederland jaarlijks 1,3 miljard kilo plastic weggegooid! Daarvan wordt zestig procent verbrand. Op 29 april 2021 is de eerste plastic afval recyclefabriek van Nederland officieel in gebruik genomen op bedrijventerrein de Vaart in Almere. In samenwerking met de gemeente Almere maakt Save Plastics hier nieuwe producten van moeilijk verwerkbare plastics uit de stedelijke reststromen, zoals dus bouwblokken.

The Growing Pavilion is een iconisch biobased paviljoen dat al eerder meer dan 75.000 bezoekers trok tijdens Dutch Design Week 2019. Het pavilion staat nu op de Floriade. The Growing Pavilion is een voorbeeld van CO2 negatief bouwen en ontwerpen. Het is een ode aan de kracht en de schoonheid van biobased materialen. Dit komt eveneens tot uiting in de exposities in het paviljoen. Deze worden door Dutch Design Foundation in samenwerking met Company New Heroes geprogrammeerd. De wisselende tentoonstellingen zijn gerelateerd aan de thema’s van Floriade Expo 2022: Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City.

Showcase toekomstige (woning)bouw

The Natural Pavilion is een Rijksoverheidspaviljoen dat een showcase is voor de toekomstige (woning)bouw. Het verbindt de ruimtelijke opgave met de transitieopgaven in Nederland. Het ontwerp introduceert de ‘HoutKern Bouwmethode’. Dat is een circulair concept dat het mogelijk maakt in korte tijd, op een duurzame manier en met lage emissie, veel nieuwe woningen te bouwen.

Het Rijksoverheidspaviljoen wordt gebouwd door een consortium, onder leiding van de Noordereng Groep, dat een prijsvraag won om het paviljoen te mogen realiseren. Het consortium bestaat verder uit DP6 architectuurstudio (architect), Oosterhoff Group/ABT (ingenieursbureau), Hupperts Architectural Engineering (projectmanagement), Heko Spanten (hout- en fabricagepartner), Studio Nico Wissing (bureau tuin en landschap), NL Greenlabel (voor een meetbare duurzame leefomgeving) en de Hedgehog Company / De Groene Jongens (duurzaamheidsadviseur). Verder zijn Staatsbosbeheer (houtpartner) en TNO (kennisinstituut) vaste partners.

Het gebouw is voorzien van de meest duurzame innovaties. Zo laat het de mogelijkheden zien van het toepassen van groen in de gebouwde/gestapelde toekomstige woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, ventilatie en minimaal energiegebruik. Parametrisch ontwerpen wordt toegepast om het ontwerp te optimaliseren op het gebied van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de koppeling met de parametrische Milieu Impact Monitor waardoor real-time op basis van ontwerpdata de CO2-footprint van de gebouwconstructie wordt berekend.

Circulair en biobased

Het paviljoen bestaat voor 95% uit biobased materialen die grotendeels hun oorsprong in Nederland hebben. Zo wordt er onder meer gebruikgemaakt van Hollands hout uit de FSC-gecertificeerde bossen van Staatsbosbeheer. In de tien expositieruimten wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van onder meer nieuwe biobased materialen, geteeld door Nederlandse landbouwers, die verwerkt zijn in circulaire bouwmaterialen.

HoutKern Bouwmethode

De HoutKern Bouwmethode is een modulair bouwsysteem, waarbij de modules als ‘grote bouwstenen’ in verschillende configuraties kunnen worden gebouwd tot wel 80 meter hoog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van droge verbindingen, waarmee de flexibiliteit en losmaakbaarheid worden gewaarborgd. De productie van de units is geheel geïndustrialiseerd. Het verwerken van ruwe grondstoffen, inbouw, installatie van elektra & water en de complete afbouw van de modules wordt in de fabriek bij Heko Spanten verricht. De modules zijn ‘plug and play’ op de bouwplaats afgeleverd.

De HoutKern Bouwmethode zorgt voor een kostenbesparing van 20%, een verkorte bouwtijd van 50% en een substantiële vermindering van emissies. Het Natural Pavilion kent zeer hoge duurzaamheidsprestaties met een MilieuPrestatieGebouw-score van <0,25. Het paviljoen is onderdeel van het TNO-ontwikkelprogramma om emissieloos bouwen te versnellen. Het paviljoen is in zes maanden gerealiseerd en krijgt na afloop van de Floriade een tweede leven als reizend natuurpaviljoen.

Kunstpaviljoen

Eén van de opvallende paviljoens tijdens de Expo is het kunstpaviljoen. Het paviljoen ‘M.’ is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Studio Ossidiana. Het bestaat uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven.

Foto: Feenstra Fotografie.

  1. is een voorproef waarin de plannen voor een toekomstige kunstmuseum in Almere worden getest en getoetst. M. wil immersieve kunst en landschapskunst toegankelijk maken voor iedereen, met en zonder voorkennis van kunst. To immerse betekent onderdompelen en dat is precies wat de kunst die je bij M. beleeft zal doen. Je wordt erin meegenomen, maakt er onderdeel van uit of werkt er zelfs aan mee. Kunst die overal om je heen is, die al je zintuigen aanspreekt en die je blik op de wereld net even anders maakt.

Bezoekers lopen via een ringvormige promenade die eindigt in een rond platform naar de ingang van het paviljoen. Een deel van het paviljoen is gemaakt met een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo van schelpen, mosselen, klei en houtskool uit de bodem van Flevoland. Het gebouw zelf is transparant en licht op als een lampion als de zon onder is. Naast de tentoonstelling, brengt M. haar publiek vanaf de start ook op andere plekken met kunst in aanraking

Paviljoen Circuloco: circulair en lokaal

Paviljoen Circuloco is een samensmelting van de woorden circulair en lokaal. Materialen, deuren, kozijnen en balken uit andere bouwprojecten of ontmantelde panden, zijn gebruikt voor de bouw van het Circuloco-paviljoen. Tijdens de Expo heeft het paviljoen een podium- en showroomfunctie.

[Bs] In een traject van meerdere maanden is een team van tien organisaties uitgedaagd om alle afspraken vast te leggen in een innovatief positief contract. Op Valentijnsdag gingen de handtekeningen op papier. Wethouder duurzaamheid Jan Hoek: “Je kunt elkaar in de ontwikkeling van dit mooie project wel aanspreken op wat je van elkaar verwacht en waar je elkaar op afrekent, maar nog veel beter is om er op basis van vertrouwen en gezamenlijke ambitie uit te komen en dit vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst.”

De showroom toont consumentenartikelen van hergebruikte materialen. “Er wordt afgerekend met het idee dat duurzaam stoffig zou zijn: de lokaal gemaakte woonaccessoires, gebruiksvoorwerpen en kleding die we hier tentoonstellen hebben echt een mooi design”, aldus Jim van der Wardt van Circuloco. Ook zijn er iedere dag workshops in het paviljoen. De bezoeker kan meedoen en zelf met simpele voorwerpen, die iedereen in huis heeft, een mooi gebruiksvoorwerp of kunstwerk maken. De deelnemer aan Floriade biedt tevens programmering op de thema’s circulariteit, duurzaamheid, toekomstbestendig leven, consumeren en bouwen.

Partners

Circuloco kent een indrukwekkend aantal innovatieve partners. Zo wordt er geëxperimenteerd met een groen en duurzaam dak, wordt er een circulaire keuken in bruikleen gegeven en worden de ruimtes dusdanig aangelegd dat binnen- en buitenruimte samensmelten. Naast de founding partners, bouwers en inrichters wordt Circuloco omringd door koplopers binnen de circulaire transitie die lokaal, regionaal, landelijk en zelfs internationaal hun sporen in circulariteit verdiend hebben. Na Floriade Expo 2022 verhuist het paviljoen naar De Steiger in Almere Haven, waar het verder wordt ontwikkeld.

Aeres Hogeschool is duurzaam beeldmerk op Expo

Aan één van de hoofdwegen naar Floriade Expo 2022 werd bij aanvang van het nieuwe collegejaar in 2021 de nieuwbouw van groene onderwijs- en kennisinstelling Aeres Hogeschool Almere in gebruik genomen. Een gezonde en inspirerende werk- en leeromgeving in een energieneutraal, klimaatadaptief en circulair gebouw. De hogeschool zal tijdens de Expo een duurzaam beeldmerk vormen aan de entree.

floriade 2022

Het ontwerp van BDG Architecten weerspiegelt zowel de duurzame identiteit van het onderwijs van de faculteit in Almere als het centrale thema van de Floriade 2022: ‘Growing Green Cities’. ‘Groen’ is dan ook een belangrijke bouwsteen. Enerzijds als het gaat om duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen. Anderzijds is het letterlijk een groene school met planten in, aan en op het gebouw. De ‘groene long’ met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door het gebouw, van entree tot dak.

Het groen is niet alleen goed voor de luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek in de school. Het prikkelt de zintuigen en heeft als onderdeel van het living lab ook een educatieve waarde; studenten in Almere doen onderzoek naar stedelijke voedselvoorziening en gezond leven in de groene stad en naar de wijze waarop het groen in de school bijdraagt aan de leerprestaties. Tijdens Floriade Expo 2022 transformeert een deel van de school naar ontvangstgebouw.

Smart en circulair

De nieuwe hogeschool is een slim energetisch gebouw met smart-skin; afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen PV-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriade-terrein, is volledig groen en kleurt mee met de seizoenen. Het levendige natuurinclusieve groendak is zowel een aangename verblijfsruimte in de frisse lucht als een inspirerend leer- en experimenteergebied. Opgevangen regenwater dient als warmte-/ koelingsbuffer en voorziet in de bewatering van het groen op en aan het gebouw. Een luifel van semi-transparante pv-panelen beschermt de studenten tegen de zon.

Door gebruik te maken van de Building Circularity Index is tevens gestuurd op het maken van een ontwerp dat demontabel en aanpasbaar is. Er zijn allerlei circulaire materialen en toepassingen in het gebouw verwerkt, zoals betongranulaat, hergebruikt hout voor de trappen, vloeren en buitenmeubels en gerecyclede metal studs voor de binnenwanden. Door registratie van materialen in Madaster wordt hergebruik in de verre toekomst beter mogelijk.

Geschiedenis Floriade

De Floriade wordt gecoördineerd door de Nederlandse Tuinbouwraad, die in 1908 is opgericht. Doel is  het imago van de Nederlandse tuinbouw te versterken en de export te bevorderen. In 1910 vond in de Haarlemmerhout in Haarlem de eerste Flora internationale bloemententoonstelling plaats. In 1926, 1935 en in 1953 werd de Flora internationale bloemententoonstelling in het huidige wandelbos Groenendaal bij Heemstede georganiseerd.

In 1960 vond in Rotterdam de eerste Floriade plaats: de opvolger van de Floratentoonstellingen. Sinds dat jaar erkent het Bureau International des Expositions (BIE) de tuinbouwtentoonstelling als wereldtentoonstelling. Sindsdien wordt er iedere tien jaar een Floriade georganiseerd:

  • Floriade 1972, Amsterdam, Amstelpark en Beatrixpark.
  • Floriade 1982, Amsterdam, Gaasperpark
  • Floriade 1992, Zoetermeer, Rokkeveen
  • Floriade 2002, Haarlemmermeer, Haarlemmermeerse Bos
  • Floriade 2012, Venlo, Venlo Greenpark
  • Floriade 2022, Almere, Weerwater

Bron: Wikipedia

floriade 2022