“Nuchtere Noaberschap in de moderne bouwwereld”

Artikel delen

Johan Oltvoort kreeg het bouwen met de paplepel ingegoten. Hij groeide op in de Achterhoek in een christelijk gezin en als zoon van een timmerman. Dat resulteerde in een nuchtere kijk op de wereld en een positief beeld van de bouwwereld. In 1985 stapte hij zelf in het vak. “Wanneer ik kijk naar The New Builders en waar ze voor staan, dan denk ik dat die basis er bij mij altijd al in heeft gezeten.”

Tekst: Leo Nieuwenhuis, The New Builders

Duurzame Bloqz woningen in Lochem.

“Zolang als ik me kan herinneren draait het voor mij en voor ons bedrijf al om menswaardigheid en wendbaarheid. We zijn geen groot bedrijf, we deden én doen veel zelf. Gecombineerd met mijn opvoeding zorgt dat voor dankbaarheid, verwondering, bescheidenheid en een bewuste afhankelijkheid”, aldus Johan. In 1989 kreeg hij de leiding over het bedrijf, Streek systeemvloeren b.v. Waar ze in 1999 fuseerden met een Belgische producent van kanaalplaatvloeren en groeiden naar 22 mensen, stopten beide bedrijven in 2013. “Dat was een moeilijke tijd, maar gelukkig konden we doorgaan onder de naam Olbecon. Wat is het dan mooi dat we nu een geweldig bedrijf en pand hebben en met een team van 24 mensen prachtige constructieve producten mogen leveren.”

Olbecon levert een breed gamma aan prefab betonnen vloeren en wanden voor woning- en utiliteitsbouw, van series tot een enkele uitbouw. Johan: “Goed advies is daarin onze basis. Bij ons werken we bijvoorbeeld met één tekenaar, één offertemaker en één projectleider voor het hele project. Dus niet voor elk niveau een andere contactpersoon of zelfs een ander bedrijf! Daarnaast voorzien we onze klanten van professioneel advies en kunnen we ze op die manier ontzorgen. Wist je bijvoorbeeld dat de faalkosten over het algemeen zo’n 8% van een bouwproject zijn? Door een betere communicatie kan je dat echt verminderen. Dat is toch heel makkelijk geld verdienen!”

“Die insteek herken ik ook bij The New Builders: we willen elkaar helpen, om onder andere fouten te voorkomen. Dat is ook onze ‘Why’: omdat bouwen makkelijker kan! Wij hebben de kennis en de producten en willen daarmee de mensen helpen.”

Beton en milieu

Johan Oltvoort: “De laatste jaren lijkt het al snel alsof beton een vies woord is binnen duurzaam bouwen. Je kan echter beton heel duurzaam inzetten en prachtig toepassen.”

De laatste jaren lijkt het al snel alsof beton een vies woord is binnen duurzaam bouwen. “De voorkeur gaat al snel uit naar hout en biobased bouwen. We zijn ons ervan bewust dat de productie van cement veel CO2-uitstoot oplevert, maar tegelijkertijd kan je beton wel heel duurzaam inzetten en prachtig toepassen. Als we alleen al zien dat beton zo’n 200 jaar mee gaat en dat het warmte en kou goed kan vasthouden. Stap maar eens in een oude kerk met dikke muren, die is zomer en winter op dezelfde temperatuur.”

Thermische inertie is de capaciteit van bouwmaterialen om warmte of koelte op te slaan en af te geven. Beton warmt langzamer op, maar geeft daarna de warmte ook langzamer weer af. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de zomer minder snel stijgt. “We hebben in Lochem in samenwerking met partners en de gemeente Lochem een dubbele woning gebouwd, waarin we dit principe concreet vorm geven. We verwarmen en koelen daar namelijk met betonkernactivering vanuit de onderkant van de verdiepings- en dakvloer. Hoe gaaf is het dan om tijdens de zomer van 2020 te constateren dat het binnen 21 graden blijft in een rechte lijn en dat er ook nog eens 6 kWh elektriciteit terug geleverd wordt aan het net, met 10 PV-panelen. En natuurlijk kijken we ook naar andere, duurzamere mogelijkheden, zoals CO2-vrij cement of het gebruik van zand uit zee.”

Johan voert veel gesprekken wanneer het gaat om duurzaam bouwen. “Samen zoeken we naar de beste oplossing. Dat is hout als het kan, maar vaak is er toch beton nodig, ook binnen duurzame bouwprojecten. Laten we daarin vooral nuchter blijven nadenken.”

Wendbaar & Menswaardig

Duurzaam kantoor van Olbecon in Lochem.

“Toen ik van de HTS kwam en de bouwwereld instapte, verbaasde ik me over het wereldje. Alles leek om geld te draaien en ik schrok ervan hoe mensen met elkaar omgingen. De houding van mensen, de patronen binnen samenwerkingen. Het was voor mij al snel duidelijk dat ik het anders wilde organiseren. En dat zie ik gelukkig nog steeds terug binnen Olbecon en Olcas. We zijn als team samen verantwoordelijk en hebben daarin een gezamenlijke visie: we willen een partner zijn voor de Nederlandse bouwmarkt van steenachtige vloer- en wandoplossingen, waarbij Olbecon Betonconstructie B.V. waarde creëert die resulteert in tevreden / betrokken belanghebbenden. Dat bereiken we door vanuit onze genen dienstbaar te zijn. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar die drive is er elke dag. Ik denk dat dat ook de Achterhoekse nuchterheid is. Het Noaberschap leeft hier nog sterk, we zien om naar elkaar.”

Johan is duidelijk. Niet alleen in zijn verhaal, maar ook in zijn werkwijze. “Mensen weten van ons dat we ons aan de afspraken houden, dat we eerlijk werken. Dat leer ik onze medewerkers ook vanaf het begin, zeker voor de jongeren is dat belangrijk. We laten ons echt niet alles zeggen en zeggen waar het op staat, maar we doen wat we kunnen om onze klanten te helpen. Want wendbaar ben je alleen als je samenwerkt.”

Stinkend je best doen

“Die betrouwbaarheid is zo belangrijk. Maar je ziet ook dat het werkt. De relaties die we opbouwen blijven door de jaren heen bestaan. Daar werken we ook hard voor. Dat is wat commercieel voor ons betekent: stinkend je best doen, je afspraken nakomen en eerlijk werken: uiteindelijk zorgt dat er ook voor dat de klant jou de opdracht gunt en je samen een blijvende relatie opbouwt.”

Johan besluit: “We willen onze kennis delen. Jong en oud kan zoveel van elkaar leren! Samen zijn we Olbecon. Daarin moet je elkaar ook de ruimte geven. Op die manier willen we in de wereld staan en zo handen en voeten geven aan onze principes en onze visie.”

Meer weten over The New Builders? Kijk op www.thenewbuilders.nl. BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.