Energiecrisis: extra impuls voor verduurzaming bedrijfspanden

Artikel delen

Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijfs- en kantoorpanden van meer dan 100m2 over een energielabel C beschikken. Veel panden voldoen momenteel nog niet aan deze eis. De huidige energiecrisis zal extra helpen om op tijd de juiste stappen te zetten, verwacht belangenbehartiger voor de lichtindustrie: LightRec. Zij ziet dat veel bedrijven oude verlichtingsinstallaties vervangen.

Twee bouwers op een steiger

De overheid zet al sinds 2015 in op het stimuleren van energiebesparende maatregelen in bedrijfspanden door middel van een energielabel. In de meeste gevallen is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand. Dit geldt voor utiliteitsgebouwen (gebouwen zonder woonbestemming) met een gebruiksoppervlakte van ten minste 50 vierkante meter. Vanaf 2023 geldt voor gebouwen van meer dan 100 vierkante meter zelfs een strengere eis: er moet minimaal sprake zijn van energielabel C.

Onderzoek wijst in dat kader uit, dat als we alle lichtpunten in Nederland vervangen door ledverlichting we jaarlijks 1,1 miljard euro aan energiekosten besparen. De CO2-uitstoot zou dan met 2,9 miljoen ton worden teruggedrongen. Volgens Gied van Hoorn, directeur van LightRec en bestuurder bij Stichting OPEN, is het in combinatie met de hoge energieprijzen hét moment om oude verlichtingsinstallaties te vervangen door led. Daar bovenop komt nog dat Brussel in de komende jaren de meeste gangbare tl- en spaarlampen gaat uitfaseren, ofwel verbieden.

Aan het vervangen van oude verlichtingsinstallaties zit overigens nog een belangrijk aspect: de afgedankte lampen en armaturen dienen apart ingezameld te worden voor recycling. Daarvoor kunnen gebouweigenaren, installateurs en bouwers terecht bij Wecycle-inzamelpunten in Nederland. Ook kunnen er inzamelcontainers op de bouwplaats worden afgeleverd en opgehaald.

Stichting OPEN
www.stichting-open.org