Veilig bouwen met kalkzandsteen in winter; zo is het wIJS

Artikel delen

Met de juiste preventieve maatregelen, voorbereiding, aandacht tijdens de verwerking en gerichte nazorg is bouwen met kalkzandsteen in winterse omstandigheden heel goed mogelijk. Zo is stagnatie van bouwprocessen te voorkomen, met name in wisselende weersomstandigheden van vorst- en dooidagen. “Als het echt gaat vriezen, houdt het op. Maar er zijn echt dagen winst te behalen als je een aantal maatregelen neemt om rond die fluctuerende omstandigheden zo lang mogelijk door te werken”, aldus Marcel Kraaijevanger, Manager Service & Support bij Calduran Kalkzandsteen.

Tekst: Paul Engels
Beeld: Calduran

Winterlijmmortel

Gebruik bij winterse omstandigheden de winterlijmmortel van Calduran: deze is afgestemd op het werken bij lage temperaturen.

Winterlijmmortel“Wij proberen aannemers te ondersteunen bij het nemen van de juiste wintermaatregelen om hun processen zo min mogelijk te laten verstoren en zoveel mogelijk door te bouwen in de winter”, zegt Marcel Kraaijevanger. “In principe is dat prima mogelijk, juist omdat kalkzandsteen goed bestand is tegen vorst tijdens de bouwperiode. Bovendien is Calduran winterlijmmortel afgestemd op het werken bij lage temperaturen. Echter, er zijn wel enkele aandachtspunten, zoals het voorkomen van het gebruik van dooizouten. Strooi geen pekel, keukenzout of andere dooikorrels in de nabijheid van kalkzandsteen. Dit veroorzaakt schade aan kalkzandsteen en betonconstructies. Zand is een goed alternatief om te gebruiken in plaats van dooimiddelen.”

Voorzorgsmaatregelen

Een groot deel van de adviezen is gericht op preventieve maatregelen. Daar is volgens Calduran direct grote winst te behalen. Een aantal praktische tips:

 • Verwijder de sneeuw zoveel en zo snel mogelijk met de sneeuwschuiver en gebruik grof (breker)zand om gladheid tegen te gaan.
 • Vooral in natte, koude periodes is het op houten regels plaatsen van elementen of blokken belangrijk. Hiermee wordt het optrekken van vocht en vervuiling voorkomen.
 • Dek na het lossen van de vrachtwagen de producten goed af met een bouwzeil, met een open zijkant voor de nodige ventilatie. Daarbij is het verstandig de zijde van een naastliggende rijbaan dicht te houden in verband met eventueel opspattend vuil.
 • Dek ook na het opperen de kalkzandsteen goed af. Hiermee voorkomt u dat producten door regen, sneeuw of ijzel te nat worden of beijzelen. Te natte elementen kunnen bij nachtvorst beijzelen of aan elkaar vriezen waardoor ze niet meer kunnen worden verwerkt.

Juiste verwerking en nazorg

Op het moment dat moet worden gelijmd op de bouwplaats in winterse omstandigheden, gelden eveneens praktische adviezen:

 • Gebruik de winterlijmmortel van Calduran: deze is afgestemd op het werken bij lage temperaturen.
 • Breng de lijmmortel niet te ver vooruit aan, maar juist voor het stellen van de blokken of elementen.
 • Als het zowel overdag als ’s nachts gaat vriezen, mag er niet meer worden gelijmd.
 • Verwerk nooit beijzelde producten, hierop ontstaat geen hechting van de lijmmortel.
 • De hijsgaten van de lijmblokken en elementen moeten schoon en ijsvrij zijn in verband met voldoende grip van de elementenklem.
 • Bij temperaturen onder de 5 °C is de sterkte-ontwikkeling van de standaard kimmortels minimaal. Houd er rekening mee dat de sterkte van de kimmortel maatgevend is voor de start van het opbouwen van de wand en het moment dat de betonvloeren gelegd mogen worden. Gebruik daarom voor het stellen van de kimblokken in de winter Calduran Kimfix®. Dit is een mortel met een hogere eindsterkte en een snellere verharding bij lage temperaturen. Voor meer informatie zie het adviesblad ‘kimvoegsterkte’.
 • Dek de kim af. Zo houdt u deze sneeuwvrij en voorkomt u ijzel en rijpvorming op de bovenzijde van de kimblokken.
 • Dek bij sterke nachtvorst het verse lijmwerk goed af.
 • Gebruikt u minisilo’s dan raden wij u aan om het water in de menger af te tappen en de mengschroef te bedekken.

Veilig en verantwoord

Winterlijmmortel“Met deze praktische adviezen is het verantwoord en veilig om met kalkzandsteen door te bouwen in winterse omstandigheden,” stelt Marcel Kraaijevanger. “Houd de weersvoorspellingen goed in de gaten en neem bij zeer lage temperaturen extra voorzorgsmaatregelen. Neem deze maatregelen gedurende de gehele winter, dan bent u altijd goed voorbereid en wordt u nooit verrast door invallende vorst. Wij ervaren via onze projectbegeleiders dat de meeste bouwers inmiddels beseffen dat preventieve maatregelen en correcte verwerkingswijzen nodig zijn in de winter. Velen weten ook hoe en wanneer zij kunnen blijven bouwen met kalkzandsteen in winterse omstandigheden. Voor aannemers die nog extra kennis hierover willen vergaren, is er allerhande informatie via adviesbladen op onze website beschikbaar. En de genoemde projectbegeleiders zijn graag bereid om u op de bouwplaats te ondersteunen. Neem daarvoor contact op met afdeling Service & Support, telefoon 0341-464000.”

Informatie: www.calduran.nl/verwerkingsinstructies/winter