Nieuwe Richtlijn ‘Gedrukte funderingspalen’

Artikel delen

Binnen de Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opstellen van een landelijke richtlijn voor gedrukte funderingspalen. Heel belangrijk, want in het verleden werd er verschillend naar de perstechniek gekeken door betrokken partijen. Dit was de aanleiding voor CUR tot het opstellen van een landelijke richtlijn voor het aanbrengen van dergelijke perspalen. Hierdoor moeten discussies over de methode en werkwijze tot het verleden gaan behoren. Dit initiatief is na opheffing van CUR door het KCAF overgenomen.

beton nieuwsDe richtlijn ‘Ontwerp en uitvoering – Gedrukte funderingspalen’ geeft duidelijkheid over de methode voor zowel het werkveld als de overheid. De totstandkoming van deze richtlijn is mogelijk gemaakt door RVO (Nationale Aanpak Funderingsproblematiek). De Landelijke richtlijn voor gedrukte funderingspalen is op het jubileumcongres van het KCAF, 22 november 2022, officieel en uitgebreid gepresenteerd. Deze richtlijn is inmiddels gepubliceerd en kan per direct worden toegepast.

Betonnen en stalen palen

De richtlijn is opgezet voor gebruik van geprefabriceerde betonnen of stalen palen, die door middel van drukken in de grond worden gebracht. De palen kunnen uit losse, onderling te verbinden, segmenten worden samengesteld of uit één lengte bestaan.

De richtlijn is te downloaden via https://kcaf.nl. Klik in de linkerbalk op ‘Publicaties’. Vervolgens treft u de richtlijn aan.