Winnaars BouwBeurs Awards 2023

Artikel delen

Tijdens de openingsdag van BouwBeurs 2023 op 6 februari 2023 werden voor het eerst de BouwBeurs Awards uitgereikt. Deze prijzen zijn in het leven geroepen door de organisatie van BouwBeurs om meer aandacht te vragen voor de innovaties in de branche. Iedere exposant maakte kans één van de drie awards in de wacht te slepen. Er waren negen innovaties genomineerd in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen zaken.

Winnaars bouwbeurs awards

Prefabmaat won zowel de categorie Vakmensen zaken als de Publieksprijs.

We beginnen maar gelijk met de winnaars in de drie categorieën en de Publieksprijs:

  • Circulariteit: Beyond Wall System van Fassat Geveltechniek.
  • Slim & Efficiënt: ComfoVar Aero van Zehnder Group Nederland.
  • Vakmensen zaken: Prefabmaat van Prefabmaat.
  • Publieksprijs: Prefabmaat van Prefabmaat.

Exposanten op de BouwBeurs 2023 konden hun innovaties voorleggen aan de vijfkoppige jury. Hierin zaten: Marjet Rutten (Klimaatburgemeester Vijfheerenlanden), Martijn Carlier (Manager Aanjagen Digitalisering digiGO BimLoket), Dennis Kosten (Directeur bij VLOK), Margo Caspers (Specialist ergonomie/ fysieke belasting bij Volandis) en Teun Schröder (Redactiechef en redacteur circulaire economie bij Change Inc). De juryleden beoordeelden de inzendingen op onder meer duurzaamheid, innovatie en schaalbaarheid. Per categorie zijn eerst drie projecten genomineerd.

Winnaar Circulariteit

Beyond Wall System
Kandidaat: Fassat Geveltechniek

Beyond Wall SystemDe losmaakbare en herbruikbare steenstrips van het Beyond Wall System zijn vervaardigd uit gerecycled bouwmateriaal en biocement. De keramische gevelbekleding bestaat uit steenstrips met een voorgevormde onder- en bovengroef. Deze vorm is mogelijk dankzij een speciaal ontwikkelde matrijs, waar Fassat Geveltechniek de klei doorheen perst. De steenstrips kunnen met behulp van een gemodificeerd PVC-profiel mechanisch aan de houten achterconstructie worden vastgeschroefd. Deze mechanische montage maakt de steenstrips ook weer eenvoudig demonteerbaar. Remontage is mogelijk zonder dat dit voegwerk vereist.

Juryoordeel
Het Beyond Wall System is nog niet opgeschaald op de markt, maar zeer innovatief. Het gaat om een lichtgewicht product dat eenvoudig verwerkbaar is, maar waarmee nog relatief weinig ervaringen zijn opgedaan. Het product is al langer in ontwikkeling en esthetisch sterk doorontwikkeld. De steenstrips kunnen een interessant alternatief vormen voor het gebruik van bak- en natuursteen, wat onder meer met het oog op duurzaamheid relevant is. Ook is er minder belasting voor vakmensen, door het geringe gewicht.

Winnaar Categorie Circulariteit: Beyond Wall System.

Winnaar Categorie Circulariteit: Beyond Wall System.

Winnaar Slim & Efficiënt

ComfoVar Aero
Kandidaat: Zehnder Group Nederland

ComfoVar AeroDe ComfoVar Aero is een innovatieve ventilatieoplossing die eenvoudig installeerbaar en onderhoudsvrij is. Zo bespaart de installateur tijd en profiteert de bewoner van een verbeterd binnenklimaat in combinatie met extra gebruiksgemak. Het product onderscheidt zich van andere warmteterugwin (WTW)-ventilatiesystemen door zijn zeer compacte karakter, flexibele plaatsingsmogelijkheden en de nauwkeurigheid waarmee het systeem luchthoeveelheden regelt. Het systeem maakt hiervoor gebruik van een dubbele flowcross, die voor nauwkeurige debietmeting in de woning zorgt. Druppelvormige luchtverdelers zorgen exact voor de gewenste hoeveelheid luchtverversing, ook bij kleine luchtvolumes.

Juryoordeel
Goede ventilatie is van groot belang voor een gezond binnenklimaat, zeker in sterk geïsoleerde woningen. Slechte inregeling en gebrekkig onderhoud aan ventilatiesystemen zorgen voor suboptimale prestaties en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. De ComfoVar Aero vereenvoudigt het installeren en inregelen van ventilatie in appartementen, en zorgt daarmee voor een efficiënt werkende installatie. Het gaat om een goed doordachte oplossing met een hoge return on investment (ROI). De mogelijkheid tot het inregelen van systemen op afstand is ideaal. Andere belangrijke voordelen zijn het energiezuinige karakter, de slimme communicatiemogelijkheden, ruimtebesparing door de compacte afmetingen en de eenvoud in onderhoud.

Nominatie Categorie Slim & Efficiënt: ComfoVar Aero.

ComfoVar Aero

Winnaar Vakmensen zaken en Publieksprijs

Prefabmaat
Kandidaat: Prefabmaat

PrefabmaatPrefabmaat is in oktober 2022 gelanceerd. Het concept verbindt fabrieken met klanten met behulp van een configurator. In de configurator kan je in enkele klikken een prefaboplossing geheel op maat samenstellen. Prefabmaat levert de bestelling vervolgens na enkele werkdagen op de gewenste locatie en kan ook het hijswerk verzorgen. De focus van Prefabmaat ligt momenteel op dakkapellen en HSB-wanden. De app is echter volop in ontwikkeling, waarbij de startup de configurator op basis van vraag vanuit de klant doorontwikkelt.

Juryoordeel
De verschuiving naar industrialisatie is in de bouw enorm. Maar kleinere bouwbedrijven zijn zelf niet in staat tot het bouwen van een fabriek. De startup Prefabmaat maakt het voor kleinere bouwbedrijven mogelijk om in deze trend van industrialisatie mee te gaan. Het bedrijf draagt bij aan efficiëntie, besparingen op materiaal, beter passende elementen en daardoor hogere bouwkwaliteit, verkorting van de bouwtijd en minder handwerk door de kant-en-klare levering van prefabelementen.

Prefabmaat

Nominatie Categorie Vakmensen zaken: Prefabmaat.