Woningen met recordlage CO-voetafdruk

Artikel delen

Op 14 april 2023 opende VELUX de deuren van Living Places Copenhagen. Dat is een experimentele leefomgeving met zeven woonprototypes die aantonen dat we niet hoeven te wachten op toekomstige technologie om duurzamer te bouwen. Het Living Places-concept laat zien hoe we gebouwen met een drie keer lagere CO2-voetafdruk dan de huidige Deense wetgeving en tegelijk een comfortabel binnenklimaat kunnen ontwikkelen.

Houtenwoning

Foto: Adam Mork.

De volgende stap is uitbreiding van het concept naar een volledige leefomgeving buiten Kopenhagen, naar verwachting in 2025. De Nederlandse bouwsector kan zich laten inspireren om te bouwen binnen een CO2-budget met deze duurzamere bouwmethodes.

Tijd voor innovatie

De bouwbranche is verantwoordelijk voor 34% van het wereldwijde energieverbruik en voor 37% van de wereldwijde CO2-uitstoot (UN Global Building Alliance Status Report 2022). In het meest recente IPCC-rapport van het VN-klimaatpanel wordt duidelijk dat koolstofarme oplossingen opgeschaald moeten worden (IPCC Synthesis Report: Climate Change 2023), zo ook in de bouwsector. In Kopenhagen laat VELUX in samenwerking met partners zien hoe dat kan: door woningen te bouwen met een CO2-voetafdruk van slechts 3,8 kg/CO2 eq/m2/jaar. En dat tegen een prijs die overeenkomt met de marktprijs voor een eengezinswoning of rijtjeshuis. Daarnaast is Living Places Copenhagen ontworpen met een sterke focus op het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat dankzij voldoende daglicht en frisse lucht.

Eerste prototype

Interieur experimentele woning

Foto: Adam Mork.

De leefomgeving in Copenhagen is het eerste prototype van het totaalconcept Living Places en een initiatief van VELUX en partners EFFEKT en MOE. De gezamenlijke missie is om het voortouw te nemen binnen de bouwbranche en te laten zien hoe een nieuwe manier van bouwen kan bijdragen aan het oplossen van enkele wereldwijde klimaat- en gezondheidsuitdagingen. Het Living Places-concept is gebaseerd op vijf belangrijke principes: woningen moeten gezond, betaalbaar, eenvoudig, schaalbaar en te delen zijn.

“Als onderdeel van een branche die verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot, willen wij onze verantwoordelijkheid nemen om duurzamere bouwmethodes te vinden”, aldus Jeroen Proemstra, Market Director VELUX Nederland. “Met dit project laten we zien hoe dit nu al mogelijk is. Dit project is een goed voorbeeld van hoe we binnen het CO2-budget met het bouwen van duurzamere en gezondere woningen zowel de klimaatproblemen in onze branche kunnen aanpakken, als de gezondheid van mensen kunnen verbeteren.”

Voorbeeld voor Nederland

VELUX heeft, in samenwerking met partners en Enemærke & Petersen, een volledige levenscyclusanalyse van het Living Places Copenhagen project uitgevoerd. Opvallend detail daarbij is de verrekening van biogene CO2. Elk soort materiaal, elk ontwerp en elke bouwtechniek is zorgvuldig bekeken en in kaart gebracht wat betreft de emissies die zij uitstoten in vergelijking met een gemiddeld Deens huishouden. Op basis hiervan zijn de prototypes gebouwd. Op 22 april, de Dag van de Aarde, opende Living Places Copenhagen voor het publiek.