Beperk risico UV-straling

Artikel delen

Veel bouwvakkers en schilders staan in de zomer dagelijks uren in de volle zon. Met alle mogelijke risico’s van dien, zoals een verhoogde kans op het krijgen van huidkanker. Hoewel Alsecco geen eigen werknemers op de bouwplaats heeft, vindt de leverancier van gevelisolatiesystemen het daarom niet minder belangrijk om de verwerkers te beschermen. Daarom verstrekt zij gratis dispensers aan haar klanten voor in de bouwkeet of voor in de klusbus.

Vakbond FNV pleit er al langer voor dat het gebruik van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding verplicht wordt op de bouwplaats. Het onderwerp is al langer een aandachtspunt bij de vakbond. Bij vorige cao-onderhandelingen pleitte de werknemersorganisatie al voor dit soort verplichte beschermingsmaatregelen. Verder dan een lijst met aanbevelingen kwam het echter niet.

Exacte cijfers over hoeveel bouwvakkers in ons land huidkanker hebben, zijn niet bekend. In Duitsland wordt dit wel bijgehouden. Daar is huidkanker sinds 2015 als officiële beroepsziekte erkend en jaarlijks zijn er maar liefst 3.000 diagnoses. Sinds de nieuwe wet- en regelgeving is het in Duitsland beroepsziekte nummer twee. Werkgevers zijn in Duitsland verplicht hun medewerkers voldoende te beschermen tegen UV-straling. Zonnebrand is niet verplicht op de bouwplaats, maar de verwachting is dat dit wel gaat gebeuren.

Werken in de zon is natuurlijk prettig, maar het brengt ook vervelende gezondheidsrisico’s met zich mee. Bouwvakkers horen tot de grootste risicogroepen en daarom zijn bewustwording en een strenger beleid hard nodig, vinden deskundigen.
Werkgevers hebben een verantwoordelijkheid hun werknemers te beschermen. Daarom adviseert Alsecco: blijf smeren!

DAW Nederland – Alsecco
www.alsecco.nl