Rijbewijs B niet meer geldig voor zware elektrische bestelbus

Artikel delen

Per 1 oktober 2023 zal er een verandering optreden voor bestuurders van elektrische bussen. Momenteel geldt er een overgangsregeling, omdat de nieuwe wetgeving vertraging heeft opgelopen bij de val van het kabinet. De nieuwe wetgeving wordt nu verwacht medio 2024 van kracht te worden.

Bestelbussen

Momenteel worden bedrijfswagens zwaarder dan 3.500 kilo geclassificeerd als vrachtwagens, en hiervoor is het C-rijbewijs vereist. Sinds 1 januari 2023 is er echter een uitzondering voor bestuurders van zero-emissie (ZE) bestelauto’s. Deze bestuurders mogen met een rijbewijs B een ZE-bedrijfswagen besturen met een lading tot 4.250 kilo, maar er zijn wel voorwaarden. Het extra gewicht mag alleen worden veroorzaakt door het accupakket, en de bedrijfswagen moet geregistreerd zijn vóór 1 oktober 2023.

Met de vertraging van de nieuwe wetgeving moeten bestuurders van nieuwe elektrische bussen wachten tot medio 2024 voordat ze mogelijk kunnen overstappen op het C-rijbewijs en de bijbehorende regels, zoals de tachograafplicht. Dit heeft consequenties voor degenen die al geïnvesteerd hebben in elektrische bussen, omdat ze vanaf 1 oktober 2023 alleen nog met een vrachtwagenrijbewijs mogen rijden.

Belemmering voor elektrificatie

Dit veranderende beleid kan de investering in elektrisch vervoer belemmeren, volgens Paul van Waal van BOVAG, omdat ondernemers nu worden geconfronteerd met extra belemmeringen. Voor elektrische bestelbussen die meer dan 3.500 kilo wegen, zal vanaf 1 oktober 2023 een vrachtwagenrijbewijs verplicht zijn. Diesel- en benzinebestelbussen blijven voorlopig onder de normale rijbewijsregels vallen, omdat hun gewicht meestal net onder de 3.500 kilo ligt, terwijl elektrische bussen zwaarder zijn vanwege de batterijen. Dit verschil in gewicht is de reden voor de verschillende rijbewijsvereisten.

Het CBR verwacht dat er waarschijnlijk meer aanvragen voor vrachtwagenrijbewijzen zullen binnenkomen, maar de exacte wachttijd voor examens kan variëren per regio. Na 1 januari 2024 is een C-rijbewijs verplicht voor het besturen van zware elektrische bestelbussen. De vrijstelling voor elektrische bestelbussen geleverd na 1 oktober 2023 komt dan te vervallen.

Bestelbus

Wat kun je doen?

Als je van plan bent om een elektrische bestelbus aan te schaffen, houd er dan rekening mee dat je niet meer kunt profiteren van de eerdere vrijstelling. Vanaf januari 2024 zul je een C-rijbewijs nodig hebben voor zware elektrische bestelbussen. Als je dit rijbewijs gaat halen is het verstandig om je voor te bereiden op de kosten van de opleiding en het boeken van examens.

Als het behalen van een C-rijbewijs niet haalbaar is voor jouw bestuurders of organisatie, overweeg dan alternatieve oplossingen. Dit kan het inzetten van bestuurders met een geldig C-rijbewijs zijn of het onderzoeken van lichtere elektrische bestelbusmodellen die onder de 3.500 kilo blijven. Bij bestelbus.nl helpen ze je graag verder.

Bestelbus.nl
www.bestelbus.nl