Slimme isolatieoplossing voor vernieuwbouw Achter de Graef

Artikel delen

Een aangenaam leefcomfort begint bij een goed presterende isolatie. Voor de vernieuwbouw van het woonproject Achter de Graef in het Limburgse Wessem koos aannemer Schroen voor een reflecterende glaswolisolatie om een maximale isolatiewaarde te combineren met een minimale isolatiedikte.

Tekst en beeld: URSA Benelux BV

Vernieuwbouw

In het Limburgse Wessem bouwt woningcorporatie Wonen Zuid twaalf duurzame en levensloopbestendige woningen. De woningen aan Achter de Graef zijn verdeeld over drie aaneengesloten bouwblokken. De 92 m² grote woningen bieden het nodige wooncomfort met een 30 m² grote leefruimte, een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Op de verdieping liggen nog een tweede slaapkamer en een technische ruimte.

“Het gaat hier om een vernieuwbouwproject”, opent projectleider Joris Stultiens bij Bouwbedrijf Schroen. De aannemer uit Heythuysen bouwt al sinds 1934 kleine en grote woonprojecten en bedrijfspanden. “De bestaande woningen dateerden uit 1947 en voldeden niet meer aan de huidige eisen op het vlak van isolatie en installaties. Vernieuwbouw bleek de beste oplossing om ze up-to-date te brengen. De uitstraling van de nieuwe woningen bleef echter zo goed mogelijk bewaard. Dat is niet onbelangrijk gezien het historische karakter van de dorpskern waarin we bouwen.”

Vernieuwbouw

Veelzijdige folieafwerking

Isolatie vernieuwbouwDe isolatie en installaties van de woningen lijken in niets meer op die uit de vorige eeuw. Joris Stultiens daarover: “We hebben in samenspraak met Isowilms, onze leverancier isolatiematerialen, gekozen voor glaswol om de woningen te isoleren. Hij selecteerde de WALLTEC REFLEX 131 van URSA. De dikte van 131 mm is een geschikte oplossing voor dit ontwerp. Zo is er nog voldoende ruimte voor luchtstroming in de 200 mm brede spouw.”

Met een hard isolatiemateriaal hadden de woningen ook voldaan aan de isolatie-eisen, maar het prijskaartje zou hoger gelegen hebben. “Bijzonder aan de URSA WALLTEC REFLEX 131 is de waterafstotende, dampopen folie-afwerking. Deze reflecterende laag zorgt voor een betere isolatiewaarde. Daardoor kan het totale isolatiepakket dunner blijven, waardoor er meer leefruimte beschikbaar blijft. Daarnaast zorgt de URSA TERRA technologie ervoor dat het materiaal zachter is en minder irriteert. De waterafstotende eigenschap maakt dat de isolatiewaarde behouden blijft, zelfs als het isolatiemateriaal een tijdje open blijft staan”, licht Max van den Broek van leverancier Isowilms toe. De isolatiespecialist adviseerde de URSA-oplossing hier omdat ze als beste uit de bus kwam om de gevraagde isolatiewaarde te halen binnen de beschikbare spouwbreedte. “Bovendien ben ik bij URSA altijd zeker van een goede prijs/kwaliteitverhouding en een hoge leverbetrouwbaarheid.” Aangevuld met de troeven van Isowilms: een persoonlijke touch, deskundige advies en een vlotte afhandeling van de projecten is dat een gouden match voor de aannemers.

Vernieuwbouw

Eenvoudige verwerking

Begin 2023 optimaliseerde URSA zijn verpakking. Die laat nu toe meer producten te comprimeren per multipack. Dat betekent meer vierkante meters isolatie per palet, minder verpakkingsafval, minder transport – wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot en lagere transportkosten – en een optimalisatie van opslag op de bouwplaats. Dat is niet onbelangrijk voor binnenstedelijke bouwplaatsen waar de opslagruimte vaak heel beperkt is.

“Bovendien verloopt de plaatsing heel eenvoudig. Gewoon een boor- of lijmanker plaatsen en de isolatie prikken, meer is het niet. De isolatiedekens sluiten ook mooi op elkaar aan, er zijn geen aanvullende maatregelen voor de naden vereist. We zijn tevreden, de twaalf pallets WALLTEC REFLEX zijn netjes verwerkt”, rondt Joris Stultiens af.