Uitgekiend bouwen: sneller en met minder afval

Artikel delen

Sneller bouwen met minder afval. De service Uitgekiend® van Calduran maakt dat mogelijk voor het bouwen met ‘handzame’ blokken. Wanduitslagen worden vooraf compleet uitgetekend en per bouwdeel worden exact de juiste hoeveelheden kalkzandsteenblokken aangeleverd.

Kalkzandsteenblokken

Uitgekiend is bruikbaar in vrijwel elke situatie waarin gewerkt wordt met ‘handzame’ blokken.

Voor het lijmen van kalkzandsteenelementen is het heel gebruikelijk dat het casco van tevoren compleet wordt uitgetekend en dat alle elementen op maat worden aangeleverd. De lijmer kan direct aan het werk en afval is er niet of nauwelijks. Door de goede voorbereiding is er de zekerheid dat het casco volledig geoptimaliseerd is, wat de kans op faalkosten enorm beperkt.

Eenzelfde service biedt Calduran echter ook voor de ‘handzame’ blokken, ofwel de blokken die met de hand worden verwerkt. Deze service heeft de naam ‘Uitgekiend®’. Calduran merkt dat de belangstelling voor deze service groeiende is. “Aannemers die er eenmaal mee gewerkt hebben, doen dat een volgende keer weer”, ervaart Roy Stroeve, teamleider van het Projectbureau van Calduran. “Vooral als een gebouw 3D wordt uitgetekend, wat steeds meer gebeurt, is het heel gemakkelijk om deze service mee te nemen.”

Optimale wanduitslagen

De voordelen van Uitgekiend zijn vrijwel dezelfde als bij de elementen. Voor de aannemer scheelt het veel tijd in de werkvoorbereiding. Ook hier kan de lijmer direct aan het werk, zonder eerst zelf uit moeten pluizen hoe en waar te beginnen. De verdeling van de blokken heeft het Projectbureau van Calduran in de voorbereiding al gemaakt en de wand komt exact uit op de juiste hoogte. De bijbehorende kimblokken worden in de juiste aantallen meegeleverd, terwijl ook de benodigde dilataties worden aangegeven.

Helemaal optimaal worden de wanduitslagen en aangeleverde hoeveelheden als de bouwer ook gebruikmaakt van de Lateiservice van Calduran. “Wij tekenen en berekenen dan de benodigde lateien. Bij vellingblokken kunnen we die precies lijnen op de vellingnaad. Wij bestellen de lateien vervolgens bij onze partner Vebo. De lateien worden afzonderlijk van de kalkzandsteen geleverd, maar de planning wordt wel op elkaar afgestemd.”

De kans op faalkosten wordt met de service Uitgekiend dus fors beperkt door de optimale voorbereiding en aanlevering. Enig afval blijft er nog wel doordat het knipwerk van pasblokken nog wel in het werk gedaan moet worden, met name bij blokken voor schoonwerk. Bij vuilwerk is he de hoeveelheid afval zeer beperkt.

Wanduitslag

Voorbeeld van een wanduitslag met ‘handzame’ blokken en geïntegreerde lateien.

Stickers op pallets

Logistiek zit het proces overzichtelijk in elkaar, geeft Supply Chain Manager Robert Ubels aan. Er is een boekje met wanduitslagen vanuit het Projectbureau, waarin alle te verwerken hoeveelheden te vinden zijn, maar stickers op de pallets maken dit ook direct duidelijk. “Op de maatwerkpallet zit een sticker waarop niet alleen staat hoeveel blokken er op die pallet zitten, maar ook hoeveel volle bulkpallets er bij horen. Dat is dus in één oogopslag duidelijk. De aannemer weet precies wat bij elkaar hoort en kan dat dan ook eenvoudig op het juiste moment op de juiste plek neerzetten, zoals bij hoogbouw met de torenkraan als de verdieping nog open ligt.”

Wie dat wil krijgt ook de lijm of de mortel er in de juiste hoeveelheid bijgeleverd. “Maar meestal wordt er voor gekozen om die toch in bulk aan te leveren”, geeft Ubels aan.

Pallet met kalkzandsteenblokken

Een sticker op elke pallet met maatwerk-aantallen maakt in één oogopslag duidelijk wat waarvoor bestemd is.

Meerdere mogelijkheden

Stroeve: “We bieden de service Uitgekiend aan voor eigenlijk alle situaties. Sommige aannemers kiezen ervoor bij handzame blokken in combinatie met een casco van elementen, maar het kan ook voor afzonderlijke onderdelen van alleen handzame blokken. Bijvoorbeeld voor schachten, bergingen of voor – en achtergevels in betonbouw. We bieden daarbij meerdere mogelijkheden aan. De aannemer kan zelf bepalen of hij bijvoorbeeld per bouwlaag, per bouwblok of per ruimte wil werken. We kunnen ook met elkaar afstemmen wat het meest optimaal is qua indeling.”

De service Uitgekiend biedt extra voordelen in lastige logistieke situaties. Dat kan zijn in situaties waarbij blokken niet op elk moment kunnen worden aangevoerd maar ook het afvoeren van overgebleven blokken is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Lang niet altijd is er dan nog ruimte om met een palletwagen door het gebouw te rijden en bij hoogbouw zijn de ruimtes dan vaak niet meer bereikbaar met de kraan. “Doordat er met Uitgekiend precies genoeg blokken geleverd worden, blijft er niets over en hoef je dus ook geen blokken meer af te voeren. En je hoeft geen overgebleven blokken op te slaan, in afwachting van toekomstig gebruik.”

“Maar Uitgekiend is niet alleen in die lastige situaties een goede oplossing. Uitgekiend is eigenlijk in elke situatie bruikbaar en economisch interessant voor de aannemer. De meerkosten zijn beperkt, terwijl de winst in de uitvoering groot is”, besluit Roy Stroeve. Daarbij helpt de service ook om sneller te bouwen. Doordat het lijmbedrijf direct aan de slag kan, kan die zijn personeel efficiënter inzetten in deze tijden van personeelskrapte.

Calduran
www.calduran.nl/services/uitgekiend