BENG berekening: alles wat je moet weten

Artikel delen

Ben je op zoek naar informatie over BENG berekeningen en wil je weten waarom ze belangrijk zijn? Dan ben je op de juiste plek. In deze tekst gaan we dieper in op wat een BENG berekening is, wanneer deze vereist is en hoe je zelf een voorbeeld kunt maken.

beng berekening

Foto door Polina Chistyakova

BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, en het is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van duurzaam bouwen en energie-efficiëntie. Een BENG berekening is een cruciaal instrument om te bepalen hoe energiezuinig een gebouw is en of het voldoet aan de gestelde normen. Het is van essentieel belang voor nieuwbouw en renovatieprojecten om te voldoen aan de steeds strengere eisen voor energieprestaties.

Een BENG berekening omvat verschillende aspecten, waaronder de energiebehoefte van een gebouw, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en de thermische schil van het gebouw. Het doel is om de CO2-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Wanneer heb je nu precies een BENG berekening nodig? In Nederland is het verplicht gesteld voor alle aanvragen van een omgevingsvergunning voor nieuwbouwprojecten. Het is een integraal onderdeel van het vergunningsproces en speelt een grote rol in het behalen van de vereiste energieprestatienormen.

Een voorbeeld

Wil je een exact voorbeeld van een BENG berekening zien, of zelf een beng berekening maken? Het is een complex proces, maar er zijn online tools, software en informatieve artikelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van een simulatie. Deze kunnen je inzicht geven in hoe een BENG berekening eruitziet en welke gegevens erbij betrokken zijn.

Een mooi voorbeeld is de ‘voorbeeldconcepten woningbouw’ van RVO Nederland, hier te vinden. Zij stellen namelijk dat het voor de overdracht van kennis naar de bouwsector het van belang is om geïllustreerde voorbeeldconcepten van zowel individuele woningen als woongebouwen te voorzien. Deze voorbeeldconcepten verschaffen duidelijkheid omtrent de reeks maatregelen die genomen kunnen worden om aan de BENG-eisen te voldoen. Bovendien werd, naast de BENG-eisen, geanalyseerd of de woningen aan de TOjuli-norm voldoen. In enkele gevallen werd tevens de correlatie met de bestaande bepalingsmethode (NEN 7120) vastgesteld door de EPC (volgens NEN 7120) te berekenen.

Daarbovenop werd de impact van diverse individuele maatregelen op de indicator voor energiebehoefte (BENG 1) onderzocht. Deze indicator kreeg in de NTA 8800 een gewijzigde interpretatie ten opzichte van de richtlijnen zoals uiteengezet in de handreiking BENG bij NEN 7120.

De voorbeeldconcepten voor woningbouw bestreken een variëteit aan woningtypen, inclusief vier BENG-referentiegebouwen (drie grondgebonden en één woongebouw) en twee grondgebonden voorbeeldwoningen uit de markt. De verschillende grondgebonden woningen werden doorgerekend met vijftien unieke concepten, terwijl het woongebouw werd geanalyseerd met behulp van achttien verschillende concepten.

BENG berekening maken essentieel

Een BENG berekening is essentieel in de hedendaagse bouwwereld, waar duurzaamheid en energie-efficiëntie centraal staan. Het bepaalt de mate van energiezuinigheid van een gebouw en is verplicht voor omgevingsvergunningen bij nieuwbouw. Het is belangrijk om te begrijpen hoe BENG berekeningen werken en hoe je ze kunt toepassen om te voldoen aan de normen voor energieprestaties.

Als je aan een bouwproject werkt of betrokken bent bij de vergunningsaanvraag, is het raadzaam om je goed te informeren over BENG berekeningen en de vereisten in jouw regio. Het begrijpen van dit proces kan niet alleen helpen bij het naleven van regelgeving, maar ook bij het bijdragen aan een duurzamere toekomst in de bouwsector.